2010-05-09 18:59:12• hírek • MTI

Luxus nosztalgiavonatok Budapestről

Bemutatták annak a luxus nosztalgiavonatnak a vagonjait Budapesten, amely az egykori osztrák-magyar monarchia fővárosai között szállítja majd a turistákat jövő évtől.

Ünnepélyes keretek között, tűzoltózenekari kísérettel várták a fővárosi Nyugati pályaudvarra nyolcvanöt utassal érkező Majestic Imperator-Train de Luxe osztrák nosztalgiavonatot vasárnap. Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviseletének vezetője az alkalomból szervezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár a Majestic Imperator nevű cég modernizált császári luxusvagonjai már 1991 óta szolgálják a turisták igényeit, Magyarországra eddig csak időnként, egy-egy napos utakra érkeztek. Ezért a jövőben a magyar turizmus képviselőivel és szereplőivel együttműködve szeretnék rendszeressé tenné és több naposra kibővíteni a Budapest-Bécs közötti utakat.
Terveik szerint 2011 májusától indítanának charter- vagy menetrendszerinti luxusjáratokat, amelyek összekötnék a két, történelmében és kultúrájában is sok hasonlóságot mutató fővárost.

Johann Narrenhofer, az Osztrák Szövetségi Vasutak nosztalgiavonatokért felelős igazgatója közölte, hogy a Magyarország és Ausztria közötti vonal kiszolgálására összesen tizenegy felújított kocsi készül el egy éven belül: a normál vagonokat Csehországban építik át az egykori  királyi és császári szalonvagonok terveinek megfelelően.
A Majestic Imperator nevű céget Gottfried O. Rieck alapította még 1991-ben, amikor megvalósította álmát: életre keltette I. Ferenc József és felesége, Erzsébet egykori királyi és császári szalonvonatját, és ezzel lehetővé tette a régi hagyományok szerinti luxusutazást modern kényelemmel kombinálva. Saját vasúti kocsik elkészítéséhez egy 1905-ös évjáratú, négytengelyű személyszállító kocsit újítottak fel egy 1891-es királyi és császári udvari szalonvonat tervei alapján.
A nagy érdeklődés hatására 1998-ra hat kocsira bővítették a luxusszerelvények számát, összesen százötven vendégnek biztosítva helyet. Mindegyik vagonhoz vörös szőnyeg vezet, a libériás utaskísérők pezsgővel fogadják a vendégeket. A vagonok saját konyhával és bárral rendelkeznek, puha perzsaszőnyegek, kristálypoharak, sőt a császári család személyes vagyonából származó kiállítási tárgyak gyönyörködtetik az utasokat.
A bérelt kocsik igény szerint vontathatók nosztalgia vagy modern mozdonnyal, és menetrend szerinti normál vonatokhoz is csatlakoztathatók.

Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte: a gazdasági válság, sőt az izlandi vulkánkitörés is igazolta, hogy a vasúti közlekedés jelentősége továbbra is töretlen, mi több, egyre inkább növekszik. Szerinte nagyon fontos Magyarország számára a környező országokkal, így Ausztriával való turisztikai kapcsolatok szorosabbá tétele, hiszen ezen a piacon gyorsan megtérül a befektetett figyelem. Ezt jól szemlélteti az is, hogy a válság ellenére tavaly nyolc százalékkal növekedett az Ausztriából érkező beutazó forgalom, csak Budapestet figyelembe véve pedig tizenöt százalékos osztrák forgalomnövekedést regisztráltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: