2008-06-30 08:53:58• hírek • Csenteri Judit

Keddtől csaknem 40 banival emelkedik a cigaretta ára

cigiMiután a cigaretta luxusadója növekedni fog, a kereskedelmi árát is növelni kell.

Július 1.-től ezer szál cigarettára számított luxusadó eléri az 50 eurót, így a cigaretta dobozonkénti ára egy Kormány Határozat értelmében átlagban 39 banival fog növekedni.

A cigarettára alkalmazott luxusadó július 1.-től két részből tevődik össze: a fő luxusadó értéke 27,31 euro ezer szál cigarettára, míg a hozzáadott értékre számított luxusadó értéke a maximális eladási ár 25%-a. Így a kettő együtt eléri az 50 eurót ezer szál cigarettára számítva.

Ez az érték 2010-ig körülbelül 74 euróig fog növekedni, miután Romániának, a magára vállalt kötelezettségei szerint, évenként kell növelnie a cigarettára számított luxusadót ahhoz, hogy az elérje az Európai Tanács Irányelveinek megfelelő minimális értéket.

Az év első felében már megnőttek az állami kasza luxusadóból származó jövedelmei, s most újabb növekedésekre lehet számítani. 2008 január-májusában 16,24%-kal volt nagyobb a luxusadókból származó jövedelem, mint a 2007-es év hasonló időszakában. Miután pedig július 1.-től tovább emelkedik a luxusadó értéke, a Kormány egyik sajtónyilatkozata szerint az év második felében 533 millió lejjel fog megnőni az állami kasza bevétele.

Cs. J.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: