2014-02-24 18:43:31• hírek • Kocsis Zoltán

Lunaforrás mellett facsemetékre is jut pénze a megyei tanácsnak

A lunaforrási sítelephez és a turizmushoz kapcsolódó hír, hogy egyre inkább kezd alakot ölteni az a turisztikai információs központ, amelyet az MT Szatmárnémetiben, a Vécsey-házban üzemeltet majd.

A Szatmár Megyei Tanács vállalása szerint április végéig négy részletben 2,5 millió lejt fizetnek ki a lunaforrási sítelep építésében részt vevő egyik kivitelező felé, amelynek fejében az eláll a büntetőkamatoktól. Ezen kívül harmincnál is több község kapott pénzt facsemeték vásárlására.

A Szatmár Megyei Tanács (MT) februári rendes ülésének egyik legfontosabb napirendi pontja - immár sokadszor az elmúlt 4-5 évben - a Lunaforráson épülő sítelepet érintette. Ennek keretein belül a tanácsosok áldásukat adták, hogy az MT kifizesse az egyik kivitelező felé felhalmozódott adósságot. Szám szerint 2,5 millió lejt. Az eddig hitelben dolgozó fél pedig ennek fejében hajlandó volt lemondani a büntetőkamatokról.

Mindez nem ment zökkenőmentesen, hisz Panea Alexandru PDL-és tanácsos felvetette, hogy a beruházások felgyorsítása érdekében talán a privát tőkét is be kellene vonni, főleg, mert a projekt ismét pénzszűkében van.

„Márpedig ha nem készül el év végéig, akkor óriási a veszteség, egyrészt a be nem szedhető jövedelem kiesése, másrészt pedig a már jó ideje meglévő és beüzemelt gépek korosodása miatt". Erre reagálva Adrian Stef tagadta, hogy a beruházást menedzselő egyesület pénzszűkében szenvedne. Mircea Govor alelnök ígéretet tett, hogy idén télre már elkészül és használhatóvá válik a sítelep. A politikus tagadta azt is, hogy az avasfelsőfalui önkormányzat nem teljesítette volna eddig anyagi kötelezettségeit. „Ne feledjük ugyanis, hogy a terület az ő tulajdonukat képezi".

A tanács tagjai jóváhagyták az összeg kiutalásának ütemét is. Érdekesség, hogy amíg az első három részletben összesen 500.000 lejt, addig az utolsó részletben 2 millió lejt utal majd át a tanács.

Döntés született arról is, hogy az MT 2,9 millió lej értékű tartalékalapjából 120.000 lejjel támogatják Avasújváros önkormányzatát. Erre azért volt szükség, mert a Ráksától való 2010-es szétválást követően az újonnan létrejött önkormányzat egy halom adósságot „örökölt" meg. Ezt saját forrásaiból csak nagy nehezen tudta törleszteni a polgármesteri hivatal, ezért többször is zárolták számláit - legutóbb az elmúlt napokban. A mostani segítséggel viszont Avasújváros nagyjából rendezni tudja adósságait.

Pénzt kapott továbbá 33 önkormányzat is, a kiutalt 93.000 lejből a polgármesteri hivatalnak facsemetéket kell vásárolniuk. Krasznaterebes 15.000, Kaplony 13.000, Sárközújlak 12.600, Mezőterem 910.000, Érkávás és Szopor 4000, Mezőfény, Tarsolc és Turc 3000, Kányaháza, Kisgérce, Halmi, Kökényesd 2000, Kálmánd, Pusztadaróc, Hadad, Majtény, Túrterebes 1000, Csanálos és Erdőd pedig 500 lejt kapott.

Ebből az összegből az önkormányzatoknak facsemetéket kell vásárolniuk, majd beültetni az egykori szemétdombokat- és lerakókat. Ezen kívül Egri, Érendréd, Apa, Batarcsi, Krasznabéltek, Börvely, Szamosdob, Mezőpetri és Túrterebes 1000, Mezőterem 900, Csanálos 500, Erdőd 1500 és Sárközújlak 400 lejt kap további faültetésekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: