2020-03-27 11:49:04• hírek • Agerpres

Ludovic Orban bizakodóan elemezte a jelenlegi helyzetet

foto: gov.ro
foto: gov.ro

Románia az első pillanattól komoly intézkedéseket hozott a koronavírus ellen – jelentette ki pénteken Ludovic Orban miniszterelnök, elismerve ugyanakkor, hogy felkészületlenül érte az országot a járvány.

"Február 25-én, 26-án Romániában egy eset volt, Spanyolországban kettő, Franciaországban néhány fertőzöttet tartottak számon. Romániában jelen pillanatban alig van több ezer esetnél, és ha leszámítjuk a gyógyultnak nyilvánított személyeket, ezer alatt van a koronavírusos betegek száma, míg más országokban több tízezren vannak már" – fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva, ez annak tudható be, hogy Románia már az első pillanattól komoly intézkedéseket hozott a koronavírus ellen. Emellett Románia sajátos helyzetben van – emelte ki –, mert több mint 200 ezer román állampolgár tért haza a járvány által leginkább érintett országokból. "Ha nem hoztunk volna nagyon szigorú karantén-intézkedéseket, már sokkal elterjedtebb lenne a járvány" – tette hozzá.
 

A miniszter szerint hatásosnak bizonyult az iskolák bezárására vonatkozó intézkedés, és fékezték a vírus terjedését a fertőzöttek esetében indított járványtani vizsgálatok is.
 

Orban kiemelte, a halálozási arány jelenleg kisebb, mint más országokban, és az elhunyt fertőzöttek általában más betegségekben is szenvedtek.
 

"Diagnosztizálási képességeink korlátozottak voltak. Románia nem volt felkészülve erre. (...) Azt hiszem, jövő hét elejétől sikerülni fog napi kétezerre növelni a tesztelések számát" – nyomatékosította.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: