2020-01-17 12:35:19• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Ludovic Orban bevallotta, megszegték az RMDSZ-szel kötött egyezséget

Azzal, hogy a kormány felelősséget készül vállalni a parlamentben, hogy úgy módosítsa a helyhatósági választási törvényt, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák meg, „kissé megszegte az RMDSZ-szel kötött egyezséget” – állapította meg csütörtök este Ludovic Orban miniszterelnök, aki azonban hozzátette: az RMDSZ-nek lehetősége van ellenlépéseket tenni.

„A kétfordulós polgármester-választás ügyében valóban kissé megszegtük az RMDSZ-szel kötött egyezséget (...), de nem sürgősségi kormányrendeletet adunk ki, hanem felelősséget vállalunk a parlamentben, tehát a procedúra lehetőséget ad nekik, hogy ellenlépéseket tegyenek, ha nem értenek egyet velünk” – hangoztatta Orban.

Meglátása szerint „nem feltétlen valós” az az RMDSZ-álláspont, amely szerint a kétfordulós választás hátrányba sodorná jelöltjeiket. Véleménye szerint, ha például valahol egy „jó gazda” magyar ember és a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje jut a második fordulóba, akkor „nem gondolja”, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL), vagy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szimpatizánsai „pusztán etnikai megfontolásokból” a PSD jelöltjére szavaznának.

Úgy véli: a PSD parlamenti képviselőinek „két rossz közül kell választaniuk”: vagy kétfordulós polgármester-választás lesz, vagy lerövidítik saját mandátumukat. „Ha ugyanis megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, beindul az előre hozott választásokhoz vezető procedúra, azaz mindenki mandátuma lerövidül” – mutatott rá Orban.

Hozzátette: „rendkívül sűrű a dolguk”, ezért folytatják a jogszabályok elfogadását a felelősségvállalás módszerével és néhány esetben „kénytelenek lesznek” sürgősségi kormányrendeletet is kiadni.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírus statisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: