2013-01-30 16:59:36• hírek • Szatmár.ro

Ludas Matyi története hamisítatlan szatmári környezetben

Ludas Matyi történetén alapuló bemutatóra készül a Harag György Társulat. A történetet Bessenyei István, a darab rendezője dolgozta át szatmárira, úgy, hogy egy izgalmas és tartalmas előadást állított színpadra. A pénteki premierre bérletszünetben kerül sor és újdonságként családi jegyet is lehet váltani az előadásra.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata az évad negyedik nagyszínpadi bemutatójaként bérletszünetben tűzi műsorára Ludas Matyi Szatmárban című előadását. A Fazekas Mihály, Móricz Zsigmond és Bessenyei István által jegyzett darab az ismert magyar irodalmi klasszikust a szatmári népi kultúra, a helyi néphagyományok és hiedelemvilág közegébe ágyazva tárja a nézők elé. Az előadás, melyet az alkotók minden korosztály számára ajánlanak, valódi „örömszínház", amely másfelől fontos és örökérvényű tanulságokat hordoz magában.

Fazekas Mihály Lúdas Matyija minden elemében az autentikus népmeséken alapul, mesés fordulatai és nyelvezete révén szorosan igazodik e népművészeti műfajhoz. A történet középpontjában az eszes parasztlegény, Matyi áll. A furfangos, becsületes, ám kissé öntörvényű népmesei hőssel szinte az első találkozáskor könnyű azonosulni.

A klasszikus történetből Bessenyei István színész-rendező sajátos szövegkönyvet dolgozott ki, amelynek felhasználásával izgalmas és tartalmas előadását állított színpadra. A rendező megszűrte Móricz burjánzó szövegét, és elsősorban a mesei elemekre és játékosságra összpontosított, amelyet népzenei kísérettel tár a nézők elé. Az előadásban komoly szerepet kap a szatmári néphagyomány, a helyi zene és néptánc, de szervesen beépül a történetbe a szatmári népi hiedelmek világa, és a tájegység sajátos nyelvezete is. A darab érdekessége, hogy tizenkét évvel ezelőtt Bessenyei István már megrendezte a Ludas Matyit Csíkszeredában, természetesen csíki környezetben. A darab nagy sikert aratott.

Az előadás kerettörténetét egy Erdély-szerte ismert népi hagyomány, a bábuégetés adja. Egy falusi közösségben indul az előadás cselekménye, ahol a gonoszt megtestesítő bábut hordozzák körül, hogy a farsangi szokásoknak megfelelően szimbolikusan megsemmisítsék azt. A Ludas Matyi-történetet egy hirtelen kirobbanó konfliktus idézi fel, amelyben testet ölt a jó és rossz erőit képviselő Ludas Matyi és Döbrögi alakja. A konfliktus körül kialakuló forgatagban a bábu Döbrögivé változik, a falu népe pedig eljátssza (megéli) a klasszikus történetet, melyben az egyszerű népi hős háromszor bünteti meg a hatalmaskodó földesurat. Végül a jó és rossz erői megbékélnek, a megszemélyesített gonosz pedig visszaminősül holt anyaggá, egyszerű bábuvá.

A produkciót 2013. február 1-én 18 órától tekinthetik meg az érdeklődők 18 lejes felnőtt-, illetve 12 lejes diákjegy ellenében, a gyermekekkel érkező felnőtt nézők számára azonban családi kedvezményt biztosít a színház (a családi jegyet 12 lejes egységáron kínálja az intézmény). A társulat a produkciót román felirattal játssza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: