2012-05-02 14:15:00• hírek • Póti Orsolya

Az édesanyákat köszönti a Bartók Béla Egyesület

Minden évben van egy kedves nap, amelyről sohasem feledkezzünk meg. Ekkor köszöntjük az édesanyákat. A Szatmári Bartók Béla Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai sem mulasztják el ezt az alkalmat, hiszen különleges műsorra invitálják meg a nagyérdeműt.

A Bartók Béla Egyesület anyák napi rendezvényének a „Dinu Lipatti" Filharmónia ad otthont május 4-én, péntek délután 17 órától. Bertók Béla, az egyesület elnöke a Szatmár.ro-nak elmondta: ez alkalomból fellép az egyesület két kórusa, a népi zenekar és a citerazenekar, valamint a diákokból és felnőttekből álló szavalócsoport.

A rendezvény meghívottja ez alkalommal egy gyerekekből álló furulyacsoport, a szatmári művészeti líceum diákjai. Az ő előadásuk mellett meglepetés-műsorra is sor kerül. Annyit megtudtunk: a közönség komolyzenei darabokat hallgathat egy énekesnő előadásában.

A fellépők anyák napjára szánt dalokkal és versekkel várják a közönséget, főként az édesanyákat. Az anyák napja világszerte ünnepelt nap. Hazánkban ez a nap május első vasárnapjára esik. Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának és vele együtt az édesanyák tiszteletére.

Az egyesület Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe kezdeményezésére. 1907-ben pedig Anna Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünnepé nyilvánítani, de célját csak 1914-ben érte el. Az ünnep kontinensünkön is hamar népszerűvé vált.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: