2012-12-07 14:30:54• hírek • Póti Orsolya

Luca napjára készülnek a hagyományőrzők

A karácsonyi ünnepkör egyik legérdekesebb napja, a Luca nap alkalmából rendez műsort a Szatmári Bartók Béla Hagyományőrző és Kulturális Egyesület december 12-én. A rendezvény során felelevenednek a naphoz kötődő népszokások és hiedelmek az egyesület tagjainak - főként a gyermekek - előadásban.

„Egyesületünk mindig talál olyan alkalmat, melynek során felelevenítheti a népi hagyományokat. Idén ilyen volt a farsang, a szerelmesek napja, az anyák napja és az új kenyér ünnepe, amelyeket egy-egy kulturális műsorral ünnepeltünk meg. Most Luca napjára készülünk különféle bemutatókkal, színdarabokkal, citera és furulya előadásokkal, kórusművekkel és néptáncbemutatóval" - mondta el Bertók Béla, a Bartók Béla Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke a Szatmár.ro-nak.

A Luca nap a karácsonyi ünnepkör egyik legérdekesebb napja. Magyar nyelvterületen „gonosz-járó napnak" is tartják, ugyanis ezen a napon különösen kell védekezni a boszorkányok rontása ellen. Számos népszokás alakult ki, mely közül a "kotyolás" az egyik.

A Bartók Béla Egyesület műsora során a Luca-napi szokások és hiedelmek kelnek életre a meghívott diákok, az egyesület kórusai, szavalói és zenészei által. A rendezvény keretében első alkalommal lép fel a Bartók Béla Néptánccsoport, amely az utóbbi hónapokban alakult.

A Luca-napi műsorra december 12-én, szerdán 17.30 órától kerül sor a szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmóniában. A szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a tartalmasnak és szórakoztatónak ígérkező eseményre!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: