2015-02-25 09:50:20• hírek • MTI

Lövöldözés egy dél-morvaországi vendéglőben, kilenc halott

Kilencen meghaltak és egy nő súlyosan megsebesült kedden délután dél-morvaországi Uhersky Brodban, amikor a Druzba nevű helyi vendéglőben egy ismeretlen férfi lövöldözni kezdett - közölte Patrik Kuncar, a város polgármestere a városi rendőrségre hivatkozva.

Az áldozatok között nyolc férfi és egy nő van. A kilencedik halott maga a támadó, aki a rendőrségi támadás idején agyonlőtte magát.

A sérült asszonyt a közeli  járási  kórházába szállították. "A nőt mellkason lőtték. Azonnal meg kellett műteni. Állapota súlyos" - közölte Dana Lipovská a kórház szóvivője.

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy a lövöldözés a szomszédos Uharské Hradistében volt.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter, aki az országos rendőrfőkapitánnyal együtt a tragédia helyszínére érkezett, a halottak számát megerősítette. "Nem történt terrorcselekmény. Egy hatvan éven felüli, nagy valószínűséggel mentálisan sérült helyi férfi az elkövető" - mondta Chovanec azzal, hogy a részletekről a rendőrség később nyilatkozik.

A támadás délután egy óra körül történt, s a vendéglőben állítólag mintegy húsz személy tartózkodott. A városi rendőrök azt állították, hogy a támadó két fegyverből tüzelt és a vendéglőben mintegy 25 lövést dördült el. A közszolgálati hírtelevízió helyi lakosokra hivatkozva azt jelentette, hogy a férfi pisztollyal végzett áldozataival, mindegyiket fejbe lőtte.

A polgármester szerint az esemény indítékai ismeretlenek. Megerősítette, hogy a  férfi feltehetően mentálisan sérült volt. Fegyvertartási engedéllyel rendelkezett és nem volt büntetett előéletű.

Mindezt bizonyítani látszik a Prima kereskedelmi televízió közleménye is, miszerint a férfi néhány perccel egy óra előtt felhívta a televízió bűnügyekkel foglalkozó szerkesztőségét és a helyszínre hívta őket. Azt állította, hogy a hatóságok már hosszabb ideje szüntelenül zaklatják, s ezért most az ügyet "saját feje szerint" fogja rendezni. A lövöldözésre mintegy 15-20 perc múlva került sor.

A rendőrség ugyan körülvette az épületet, lezárta a környéket, de a  kommandósok csak fél három körül hatoltak be a vendéglőbe. A szemtanúk által emlegetett robbanásokat a speciális rendőrségi petárdák okozták.

"Megdöbbentő, rendkívüli tragédiáról van szó. Utasítottam a belügyminisztert, hogy személyesen vezesse a vizsgálatokat" - nyilatkozta Bohuslav Sobotka miniszterelnök, aki jelenleg Dél-Koreában van hivatalos látogatáson.

Csehországban ilyen brutális gyilkosságra évtizedek óta nem került sor.

A Brünntől észak-keletre fekvő Uhersky Brodnak mintegy 17 ezer lakosa van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: