2009-11-06 11:18:53• hírek • MTi

Lövöldözés Texasban, sok halottal

Tizenketten meghaltak és 31-en megsebesültek egy katonai bázison történt lövöldözésben.

Az öldöklésről sokáig egymásnak ellentmondó hírek érkeztek, kiváltképpen a támadó kiléte körül volt sok a bizonytalanság. A hadsereg illetékeseitől származó legfrissebb beszámolók szerint egy katona rendezte az öldöklést, s nem voltak többen, mint azt korábban feltételezték.

A támadó, egy őrnagyi rangban szolgálatot teljesítő 39 éves katonaorvos, pszichiáter, név szerint Malik Nadal Hasan. Az illető külföldi háborúkban megsebesült katonákat kezelt, és közben önmaga is külföldi bevetésre készült. Unokatestvére, Nader Hasan elmondta, hogy testvére muzulmán, de az Egyesült Államokban született. Parancsot kapott az iraki bevetésre, de ő nem akart Irakba menni, rémálom volt számára az esetleges kiküldetés - tette hozzá.
Korábban olyan hírek érkeztek, hogy a támadót katonai rendőrök lelőtték. Robert Cone, a támaszpont főparancsnoka azonban közölte, hogy a támadóra többször rálőttek ugyan, de életben van, állapota stabil.

A lövöldözés a Fort Hood-i bázis úgynevezett készenléti központjánál történt, ahol a háborús bevetésre, Irakba vagy Afganisztánba utazó vagy onnan visszatérő katonák egészségügyi ellenőrzésen esnek át. A lövöldöző katona két pisztolyt használt, tettének oka egyelőre nem ismert.

Az FBI korábban közölte, hogy a helyi idő szerint kora délután történt öldöklésben nincs terrorizmusra utaló jel. Robert Cone ugyanakkor nem zárta ki, hogy a támadó terrorista volt, de - mint mondta - jelen pillanatban a bizonyítékok erre nem utalnak.


Texasi lövöldözés: harmincegy sebesültje van az ámokfutásnak
Texasi lövöldözés: harmincegy sebesültje van az ámokfutásnak


Fél évvel ezelőtt mindenesetre Hasan magára vonta a hatóságok figyelmét: kiderült, hogy ő volt a szerzője az internetes fórumokon megjelent közleményeknek, amelyek helyeselték az öngyilkos terroristák cselekedeteit. A hatóságok kiderítették ugyan, hogy ő volt a levelek szerzője, de fegyelmi eljárás nem indult ellene.

A Texas középső részén, Austin és Waco között félúton található katonai központot lezárták. Ez a világ egyik leghatalmasabb katonai létesítménye, ahol 50 ezer katona állomásozik - írta Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója.
Az esetről azonnal értesítették Barack Obama elnököt, aki nem sokkal később a sajtó előtt együttérzéséről biztosította a lelőtt és megsebesített katonák hozzátartozóit. Obama "az erőszak iszonyatos kitöréseként" beszélt a Fort Hood-i esetről. Azt mondta, tragédia katonákat elveszíteni külföldön, és még szörnyűbb, amikor amerikai földön egy katonai bázison támadják meg őket.

Megfigyelők szerint az incidens esetleg kapcsolatban van az ismételt háborús bevetések okozta stresszel. Az Afganisztánban és Irakban is harcoló amerikai hadseregben minden korábbinál több öngyilkosság történik, és egyéb jelek is utalnak a túlterhelt katonák feszült állapotára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: