2017-10-31 12:31:01• hírek • szatmar.ro

Lovagkirály és kézilabdatorna

Hétvégén két torna keretében mérhették össze tudásukat a Szatmár-Ferencváros programban résztvevő kis kézilabdázók, ugyanakkor – lévén idén Szent László éve – lovagkirályunkkal és korával ismerkedtek.

Október 28-án 8-9 éves lányoknak szivacskézilabda-, október 29-én pedig 10 éves lányoknak kézilabdatornát rendezett a Corvus Regia Sportegyesület, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári szervezete, valamint a Szatmár-Ferencváros kézilabda projektet fenntartó Szatmár Sportjáért és Kultúrájáért Egyesület. Mezőfényen a fiatalabb sportolók, míg a következő napon Túrterebesen a nagyobbacska lánykák mérkőztek meg.

A kezdeményezők fő célja az volt, hogy a nemzeti összetartás középkori jeles személye, Szent László népszerűsítésén túl a gyerekek a fizikai és szellemi gyarapodás több formáját is megismerjék.

Több mint 250 ifjú sportoló lány és több mint 500 szülő és érdeklődő vett részt a rendezvényeken, fantasztikus hangulatot teremtve a mezőfényi és a túrterebesi sportcsarnokban. A taps és a buzdítás szinte végig jellemző volt, mert minden szülő megtapsolta minden gyermek produkcióját. Mivel eredménymérés nem volt, csak a mutatott játék és az önmagukhoz mért fejlődés számított, a gyerekek felszabadultan játszottak görcsök és eredménykényszer nélkül.

A kis kézilabdázók számos kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg és saját maguk is készítettek szebbnél szebb termékeket. Bőrből és pamutból fontak karkötőket, valamint a fafaragást is kipróbálhatták. A non plusz ultra pedig a Corvus Regia Sportegyesület hagyományőrzői voltak, akik a gyerekeket beavatták az ősi magyar íjhasználat tudományába, volt is nagy nyüzsgés. Természetesen a fiatalok csak a mérkőzések szüneteiben szorgoskodtak, ügyeskedtek. Volt továbbá kvízjáték is a gyerekek számára, természetesen a lovagkirályunkkal kapcsolatos kérdésekkel. Élvezték és elmélyülten tanulmányozták a gyerekek a feladványokat. Nagyon sok érdekes és tanulságos válasz született, de ami a lényeg, hogy a lányok sok fontos dologgal megismerkedtek Szent Lászlóval ás korával kapcsolatosan.

Igen sok helyi önkéntes, szülő és civil vett részt a programok zavartalan lebonyolításában – a két településen mintegy ötvenen. Azért is nagy dolog ez, mert így a helyi kézilabda-palánták körül kialakul egy civil háló is, amely helyben segítheti őket a fejlődésben.

A rendezvény megnyitóján a főszervezők korhű, Szent László korabeli palástokban, ruhákban jelentek meg (a Szatmárémeti Északi Színház kelléktárának köszönhetően) a gyerekek és a kíváncsi szülők legnagyobb meglepetésére és örömére.

Kiss Zoltán Sándor és Babos Krisztina főszervezők, igaz fáradtan, de boldogan mondhatták a torna végén, megérte.

Köszönet illeti a helyi szervezőket, Brém László és Gyákon György polgármestereket, Heinrich Tamás és Nagy Zoltán mezőfényi, valamint Schvarczkopf Mária, Lukács Dénes és Boros Zoltán túrterebesi főszervezőket.

A résztvevők nagyon nehéz választás elé állították az edzőket, akiknek össze kellett állítaniuk a legjobb játékosok listáját, szavazat révén, mindkét korosztályban.

Az U8-9-es korosztályban:
Sebesi Dorottya (Sárközújlak) a legtehetségesebb kapus
Heinrich Réka (Mezőfény) a legtehetségesebb átlövő, irányító
György Natália (Sárközújlak) és Német Tamara (Egri) a legtehetségesebb szélső
Levente Loretta (Nagykároly, Kalazanczi) a legtehetségesebb védő címet szerezte meg.
A legtehetségesebb játékos címet Somogyi Zsófia (Kálmánd), a legjobb csapat címet pedig Mezőfény csapata érdemelte ki.

Az U10 korosztályban:
Bodó Ivett (Mátészalkai MMTK) a legtehetségesebb kapus
Kállai Zsuzsanna (Szalacs) a legtehetségesebb irányító és átlövő
Rákóczi Krisztina (Túrterebes), a legtehetségesebb szélső
Bodó Bernadett (MMTK), a legértékesebb játékos
az FTC U 10-es csapata pedig a legjobb csapat címet kapta.

Az esemény rangját emelte, hogy Őze Bea edzőnő vezetésével részt vett rajta a Fradi U10-es csapata nagyon sok budapesti szülő kíséretében. Játékuk élmény volt és etalon lett a helyi csapatok számára.

Méltó volt ez a kézilabdatorna Szent László emlékéhez, ezt mutatta a játékosok hozzáállása a sportszerű játékhoz és a vitézi küzdéshez a kézilabdapályán.

A gyerekek, az edzők és az önkéntesek egy-egy pólót is kaptak a kézilabdatorna emblémájával, valamint a szervezők és a támogató logójával, így a napot lezáró közös fotón mindenki az esemény mezében integethetett a kamerák felé.

A Szent László Kézilabdatorna létrejöttét Magyarország Kormánya, illetve a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: