2009-04-28 15:28:03• hírek • Szatmár.ro

Lovaggá ütés és alapkő-letétel

A szombati lovaggá ütési szertartás előtt leteszik a nagykárolyi integrációs központ alapkövét és Szatmárhegyre is ellátogatnak a Szent Lázár lovagok.

Schupler Tibor, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye gazdasági igazgatója, a német közösség plébánosa; Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont igazgatója; Alexandru Chiş ortodox pap és felesége, Maria Chiş a Jeruzsálemi Szent Lázárról nevezett lovagrend tagjaival közösen készül fel május 1-én este virrasztással a Püspöki Palota kápolnájában mielőtt másnap lovaggá ütnék őket.

Csak ez után ölthetik majd magukra szombaton a lovagrend köntösét - a civilek hosszú köpenyt a nyolcágú Lázár kereszttel, míg a papok egy kisebb fekete-zöld felöltőt - és válhatnak kardütések által lovagokká.

A szombati szertartás előtt azonban, 11 óra 30 perctől, a meghívottakkal együtt részt vesznek a hátrányos helyzetűek integrálására szánt nagykárolyi központ alapkövének letételén, majd 13 óra 30 perctől megtekintik a szatmárhegyi Helga Winter közösségi házat. Mind a megépülő integrációs központ, mind pedig a szatmárhegyi közösségi ház ugyanis a Jeruzsálemi Szent Lázár Lovagrend és az annak több tagját is adó Német Fogorvosok Szövetségének támogatásával jön/jött létre.

A lovaggá ütésre csak ezek után kerül majd sor, szombaton 16 órától a Szatmárnémeti Székesegyházban, ahol jelen lesznek a lovagrend romániai tagjai, köztük Marius Paraianu Iaşi-ból és Axel Mittälstadt, romániai rendfőnök, de jönnek lovagok külföldről, Németországból és Írországból is.

A Jeruzsálemi Szent Lázárról nevezett-, az egyik legrégebbi Európai lovagrend. Története a keresztes lovagok koráig nyúlik vissza. XII. századi alapításakor két nagy cél lebegett lovagjai előtt: a leprában szenvedők megsegítése és a keresztény hit védelme. Ma a lovagrend egy független, önkormányzó testület, saját alkotmánnyal, amely kimondja, hogy a rend politikától független, ökumenikus, tagságában minden olyan férfi és nő felé nyitott csoportosulás, akik keresztény felekezetük gyakorló hívei.

Nemzetközi tagságában római-katolikusok, anglikánok, protestánsok, ortodoxok, unitáriusok, ókatolikusok és más keresztény felekezetekhez tartozók is vannak, akiknek becsületre és tiszteletre méltó életükben fontos helyet foglal a keresztény értékrend. A lovagrend Londonban az angol törvényeknek megfelelően van bejegyezve.

Az Irgalom katonai rendjeként, az elesettek, szegények és betegek megsegítésén, fáradozik. Célja a keresztény értékrend megóvása, védelme, a keresztény lovagság fenntartása és a Krisztusi értékek népszerűsítése minden munkájában. A Föld öt kontinensén hozzávetőlegesen 5000 tagot számlál.

Rövid ének után kerül sor a vendégek köszöntésére és bemutatására. Ezt követi majd az alapkő letételének ceremóniája, majd Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök, a Lázár Lovagrend egyik képviselője és Kovács Jenő polgármester mondja el gondolatait az integrációs központ alapkőletételével kapcsolatosan. A beszédek után rövid kulturális program veszi kezdetét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: