2017-01-10 09:42:35• hírek • Baranyi László/MTI

Lőttek a téli szünetnek, munkával kezdődik az év

Újabb, január végéig tartó rendkívüli ülésszakra hívták össze a bukaresti képviselőházat hétfőn, amely így egyáltalán nem mehet téli szünetre, február elsején ugyanis megkezdődik a parlament rendes tavaszi ülésszaka.

Karácsony után és január első hetében a december 11-i választások utáni kormányalakítás elhúzódása miatt nem mehettek vakációra a román törvényhozók. Az újabb rendkívüli ülésszakot sem a napirenden szereplő tervezetek halaszthatatlan jellege miatt, hanem a szociálliberális kormánytöbbség és a jobboldali ellenzék közti politikai csatározások következményeként hívták össze.

Liviu Dragnea házelnök, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy televíziós interjúban elismerte: azért kell üléseznie a parlamentnek, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket hozhasson.

A parlament mindkét háza elfogadta ugyan múlt héten azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy a parlamenti vakáció idején rendeleteket hozzon, ez ellen azonban a jobboldali pártok alkotmányossági óvást emeltek, mondván, hogy a felhatalmazás a sarkalatos törvények módosítására is kiterjed, ami sérti az alaptörvényt.

Az óvást csütörtökön tárgyalja az alkotmánybíróság. Ha a taláros testület el is utasítaná az óvást, kérdéses, hogy a jobboldali államfő mennyire fog sietni a törvény kihirdetésével.

Dragnea szerinte az ellenzék egyedüli célja, hogy meggátolja a szociáldemokraták választási ígéreteinek gyors életbe léptetését, de a PSD "ne fog elveszni a részletekben" és inkább nem megy vakációra, de lehetővé teszi a tervezett törvénymódosítások gyors életbe léptetését.

A román alkotmány ugyanis kivételes esetekben lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletekkel avatkozzon be a törvényhozás folyamatába: az ilyen jogszabályokat pedig utólag megvitatja - megerősíti, módosítja, vagy elveti - a parlament. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a kabinet, amikor ülésezik a parlament: ezért volt szükség a rendkívüli ülésszakra.

A múlt héten beiktatott Grindeanu-kormány pénteken sürgőségi rendelettel döntött a helyi közigazgatási alkalmazottak és előadóművészek béremelésekről, a hallgatói ösztöndíjak növeléséről, valamint a kis- és középvállalkozóknak nyújtott adókedvezményről.

A bukaresti parlamentet január utolsó hetére mindenképpen rendkívüli ülésszakra hívták volna, hogy elfogadja a 2017-es állami költségvetést, amelynek a tervezetét még csak ezután dolgozza ki az új szociálliberális kormány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: