2019-01-04 08:12:22• hírek • Bede Emőke

Lopott luxusautók: alkalmanként akár 500 eurót is kaszálhatnak a sofőrök

Képünk illusztráció. Forrás: politiadefrontiera.ro
Képünk illusztráció. Forrás: politiadefrontiera.ro

Megdöbbentő adatról számolt be honlapján a Román Határrendészet: 2018-ban 70 százalékkal emelkedett azon járművek száma, melyekről az ellenőrzés során kiderült, hogy lopott. Míg 2017 első tizenegy hónapjában csak 138 lopott járművel volt dolguk a hatóságoknak, addig 2018 ugyanezen időszakában már 239 ilyen esetet könyveltek el.

Természetesen a listában nem csak személyautók szerepelnek, hiszen a 196 kocsi mellett 27 kisbuszról, 4 motorkerékpárról, 8 teherautóról és 4 utánfutóról is kiderült az ellenőrzés végén, a külföldi hatóságok rendszereiben lopottként tartják őket számon. A határrendészet mindemellett azt is elárulta, hogy melyek azok az átkelők, ahol a legtöbb körözött járművet sikerült elcsípni. A közzétett listából egyértelműen kiderül, hogy a „beszállítók” leginkább a magyar-román határt részesítik előnyben. Kiemelkedően sok lopott járművet csíptek nyakon a Szatmár megyei Peténél, az Arad megyei Nagylaknál és a Bihar megyei Borsnál is.
 

Az esetek java részében az autókat vezető sofőrök vallomásaikban azt állították, fogalmuk sem volt arról, hogy a jármű lopott, ők csak jóhiszeműen megvásárolták azokat. Emellett voltak olyanok is, akik beismerték, hogy fizettek nekik azért cserébe, hogy behozzák az autót Romániába, viszont arról, hogy a „szállítmány” lopott lenne, cseppet sem meglepő módon ők sem tudtak… Egy-egy ilyen fuvarért általában 500 eurót lehetett zsebretenni. Persze ők csak egy jól működő rendszer legkisebb alkatrészei, hiszen a járműveket általában olyan több országot behálózó bűnszervezetek szerették volna behozni az országba, melyek főként a luxus kategóriába tartozó autókra voltak specializálódva. Ennek egyik legkiemelkedőbb példáját épp Szatmár megyében jegyezték.
 

2018. március 30-án szeretett volna a petei határátkelőnél az ország területére lépni a 33 éves Máramaros megyei lakos, G. A., ki egy Land Rover márkájú autót vezetett. Az angol rendszámmal rendelkező járműről azonban hamar kiderült, hogy lopott, ugyanis ezt a szigetország hatósága egy nappal korábban, március 29-én már jelezte az Interpol felé.
 

Egy másik eset, mely szintén felkerült a határrendészet toplistájára épp szomszédunkban, Máramaros megyében történt még októberben. D. S. lengyel állampolgár a máramarosszigeti átkelőnél szeretett volna Románia területére lépni Audi Q7-ével, melynek értéke nem kevesebb mint 60 200 euró volt. Az ellenőrzések során azonban világossá vált, hogy a lengyel hatóságok épp aznap adtak ki körözést az autóra, ugyanis az egy bűnügyi eljárásban bizonyítékként szolgált. Ha a külföldi hatóságok akár egy napot is haboztak volna, az autó gond nélkül bejuthatott volna az országba.


Az összesítés végén a határrendészet követendő célként fogalmazta meg, hogy továbbra is harcolni fognak a bűnszervezetek ellen, hiszen a lopott autókkal űzött seftelés nem csak az államkasszának, hanem a hiszékeny, könnyen átverhető vásárlóknak is komoly anyagi kárt okoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: