2014-11-04 10:06:26• hírek • MTI

Lopott holttestekkel teljesítették az urnás temetések tervszámait Dél-Kínában

Éjszakánként sírokat rabolt egy férfi Dél-Kínában, a holttesteket pedig a kuangtungi kormányzat temetkezési reformért felelős vezetőinek adta tovább, akik azután elégetésükkel javították a fennhatóságuk alá eső terület hamvasztási statisztikáit - derült ki kínai médiabeszámolókból.

A sírrabló több mint 20 tetemet ásott ki a föld alól, tízükért egyenként 3 ezer jüan (1730 Lej szerk.) ütötte a markát, a többitől fele áron szabadult meg. A Ho és Tung családnevű tisztviselők azt mondták a rendőrségen, hogy másként nem tudták volna a krematóriumos temetés minimális tervszámait teljesíteni.

A sajtójelentések szerint a gyanú akkor merült fel, amikor a szomszédos Kuanghszi Pejliu településén egy család felfedezte, hogy a békében eltemetett 81 éves nagypapa sírját megbontották, neki pedig hűlt helye. A nyomozók munkába kezdtek, a gyanúsítottat elfogták és utóbb kiderült, megrendeléseinek listája hosszú volt.

Kínában a temetkezés hagyományainak felszámolására tett kísérletek évtizedek óta folynak, ám a hatóságok lényegében nem tudják a vidéki lakosság nagyobb részét meggyőzni arról, hogy hagyjanak fel az önkényesen, vagy a helyi fengsujmester által kijelölt területekre történő temetésekkel.

Az önkormányzatok hasztalan érvelnek azzal, hogy kevés a termőföld, a földeket megmunkáló gépek nem tudnak dolgozni, s hiába ajánlanak kedvezményeket az alternatív temetésre vállalkozóknak, az emberek, különösen az idősek hajthatatlanok. Ahol a helyi rendelkezést szigorral, büntetés kilátásba helyezésével igyekeznek betartatni, az emberek ott is megtalálják a lehetőséget arra, hogy kijátsszák a hivatalt.

A kínai és a nemzetközi médiában nagy port vert fel, hogy az Anhuj tartomány Ancsing városához tartozó településeken, ahol az idén június elsejével vezették be a hamvasztásos temetést, legalább hét idős ember vetett véget önkezével az életének még a határidő előtt, csak hogy a hagyományos módon búcsúztassák el őket.
A térségben már 1994 óta két alkalommal is megpróbálkoztak a hamvasztás bevezetésével, de sikertelenül. Kiderült az is, hogy falvak lakói nincsenek is tisztában azzal, miből áll, hogyan zajlik a hamvasztás, illetve az urnás temetés.

Kína-szerte sok helyütt él még a régmúltba visszanyúló szokás, miszerint az idősek vagy a középkorúak már életükben megrendelik, megvásárolják drága, vastag falú fakoporsójukat, hogy abba fektetve helyezzék őket örök nyugalomra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: