2011-04-15 09:56:11• hírek • MTI

Lopással vádolt kiadó

Lopással vádolta meg az Emil Cioran filozófus gyűjteményét árverésre bocsátó francia kiadót az egykori román gondolkodó családja, de a kiadó tagadja, hogy törvénytelenül jutott volna a hagyaték birtokába.

Emil Cioran 1911-ben született a Szeben megyei Resinár (Rasinari) faluban, a harmincas évek végén telepedett le Franciaországban, és 1995-ben hunyt el Párizsban. A kéziratokat és egyéb személyes dokumentumokat magában foglaló Cioran-gyűjteményt a múlt héten egy Amerikában élő román üzletember, George Brailoiu vásárolta meg 405 ezer euróért egy árverésen. A mecénás azonnal bejelentette, hogy a Román Tudományos Akadémia könyvtárának adományozza a gyűjteményt, mivel a román államnak nem volt pénze, hogy részt vegyen az árverésen. Az akadémia kitüntetéssel díjazta az üzletember nagylelkűségét.

Az árverés kapcsán nagy visszhangot váltott ki Romániában, hogy a román filozófus felesége, Eleonora Cioran és annak fia, lopással gyanúsította meg francia L'Herne kiadót, valamint annak tulajdonosát, Laurence Tacout, aki árverésre bocsátotta a gyűjteményt. A gyűjtemény tartalmazza egyebek között az 1936-ban megjelent Livre des Leurres (Ábrándok könyve) és a magyarul Könnyek és szentek címmel kiadott Des Larmes et des Saintes című esszéje kéziratát, leveleket, olvasási jegyzeteket, valamint személyes okmányokat, közöttük diplomákat.

Eleonora Cioran azt állította, hogy ellopták a házából a gyűjteményt. Később finomította álláspontját, és azt mondta, hogy kapott ugyan valamennyi pénzt a francia kiadó tulajdonosától, aki először 2009-ben érdeklődött a gyűjtemény iránt, de nem kötöttek semmilyen szerződést. A súlyos vádak nyomán Tacou is a közvélemény elé állt, és az Evenimentul Zilei című román napilaphoz egy terjedelmes közleményt juttatott el, amelyben részletesen leírja, hogy milyen körülmények között kötötték meg a szerződést 2010 augusztusában.

Tacou azt állítja, hogy a megállapodás értelmében 36 ezer eurót fizetett a családnak, és a tranzakcióról szóló szerződést több szemtanú előtt írták alá. A francia kiadó tulajdonosát vélhetően az is állásfoglalásra késztette, hogy Sorin Iliesiu román rendező - aki korábban foglalkozott Cioran életművével - feljelentést tett az ügyészségen a francia kiadó tulajdonosa ellen.
A román lapok megállapítják, hogy a családnak fizetett ár az egytizedénél is kevesebb annak az összegnek, amelyért a gyűjtemény végül elkelt az árverésen. Az Adevarul című napilap a Kelemen Hunor által vezetett román művelődési minisztérium esetleges felelősségét is firtatja. Kiderült ugyanis, hogy 2009-ben a Cioran-család képviselői megkeresték a román szaktárcát is a gyűjtemény eladása ügyében, de a tárgyalások félbeszakadtak, és így került a gyűjtemény a francia kiadóhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: