2014-05-11 15:44:32• hírek • MTI

London a milliárdosok világfővárosa

A Hinduja testvérek
A Hinduja testvérek

Londonban él a legtöbb milliárdos a világ nagyvárosai közül - állapította meg vasárnap ismertetett legújabb kimutatásában a The Sunday Times.

A tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lap minden évben több listát állít össze a Nagy-Britanniában élő - de nem feltétlenül brit - szupergazdagok vagyoni helyzetéről; a mostani rangsor a gazdagok leggazdagabbjait, vagyis a milliárdosok elit klubját vizsgálja.

A lap kimutatása szerint Nagy-Britanniában 104 fontmilliárdos él; összvagyonuk 301,13 milliárd font. Ez az Egyesült Királyságban élő ezer leggazdagabb pénzember vagyonának 58 százaléka. A The Sunday Times becslése szerint a brit pénzarisztokrácia felső ezrének összesített vagyona 518,97 milliárd font.

A milliárdosok közül 72-en élnek Londonban; ezzel London a milliárdosok világfővárosa. A második helyezett Moszkva is messze lemaradt: az orosz fővárosban 48 milliárdos él. Utána New York (43), San Francisco (42), Los Angeles (38), Hongkong (34), Párizs (18) és Peking (15) következik.

Nagy-Britannia az egy lakosra jutó milliárdosok számában is világcsúcstartó. A The Sunday Times listájának szerkesztői kimutatták, hogy Nagy-Britanniában 607 ezer, az Egyesült Államokban viszont több mint egymillió emberre jut egy-egy milliárdos.

A milliárdos lista adatai alapján egyértelműen elenyésztek a 2008-as pénzügyi válság vagyoneróziós hatásai, és a szupergazdagok ismét ütemesen gazdagodnak - hangsúlyozták a rangsor összeállítói. Ezt jelzi, hogy tavaly még csak 88 milliárdos élt Nagy-Britanniában, 245,6 milliárd font összvagyonnal; azóta számuk 104-re, összvagyonuk több mint 55 milliárd fonttal nőtt.

Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a felső 50-es mezőnybe, az idén már minimum 1,7 milliárd fontos vagyon szükséges; tíz évvel ezelőtt ugyanehhez elég volt 700 millió font is. A pénzügyi válság vagyonpusztító hatását mutatta, hogy 2008-ban 1,5 milliárd fonttal lehetett bekerülni a felső ötven közé, 2009-ben azonban 800 millió fontra zuhant az ehhez szükséges alsó vagyoni küszöb.

Az idei milliárdos ranglistát a Hinduja testvérek vezetik, 11,9 milliárd fonttal. A Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - közvetlen közelében, hatszintes kastélyban élő Srichand és Gopichand Hinduja multinacionális vállalkozási hálózata az olaj- és az autóipartól a pénzügyi szolgáltatásokon át az ingatlan- és a médiapiacig terjed. A család vagyona a The Sunday Times kimutatása szerint egyetlen év alatt 1,3 milliárd fonttal gyarapodott. Ezzel Hindujáék maguk mögé utasították a tavalyi első helyezett Aliser Uszmanov üzbég születésű nagyvállalkozót, akinek a legnagyobb orosz közösségi portálokban meglévő ellenőrző részvényhányadán kívül a londoni Arsenal futballklubban is van 30 százalékos részesedése.

A nagy londoni Premier League-rivális, a Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics még messzebb került a csúcstól: 8,52 milliárd fontos vagyona a tavalyi ötödik helyezés után az idén már csak a 9. helyhez volt elég.
Őt követi a leggazdagabb brit születésű londoni milliárdos, Westminster hercege, vagyis Gerald Grosvenor ingatlanmágnás, aki 8,5 milliárd fontra becsült vagyonával zárja a felső tízes mezőnyt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: