2013-02-26 18:22:30• hírek • Kocsis Zoltán

Lóhúst nem, csak lókoponyákat találni Szatmár megyében

Eugeniu Avram kezdeményezésére Szatmár Megyei Rendőrség, a Közegészségügyi Igazgatóság, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság valamint a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársaiból vegyes bizottság jön majd létre, melynek célja a húsvéti vásárlási dömping élelmiszereinek ellenőrzése.

Nagy valószínűség szerint Máramaros megyéből származik az a több tíz lókoponya, amelyet február 13-án Túrterebestelep mellett találtak. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság igazgatója az egész Európát behálózó lóhús-botrány kapcsán kijelentette: Szatmár megyében semmilyen formában, sem legálisan, sem pedig illegálisan nem forgalmaznak lóhúst.

Corneliu Ceica a kedd délután megtartott prefektusi kollégium keretein belül számolt be a Hatóság által elvégzett ellenőrzések eredményeiről. „Kijelenthetem, hogy semmilyen jelet nem találtunk arra nézve, hogy Szatmár megyében illegálisan lóhús került volna az üzletek polcaira". A szakember hozzátette, hogy Romániában természetesen semmilyen törvény nem tiltja a lóhús árusítását, amennyiben az annak is van feltüntetve.

„A szomszédos megyékben csak Máramarosban működik egyetlen olyan vágóhíd, ahol engedéllyel vágnak lovakat. Tájékoztatásuk szerint viszont kizárólag külföldre termelnek. Felvettük a kapcsolatot több erdélyi megye, mint Fehér, Kovászna vagy Temes vágóhídjaival, ám ők is biztosítottak minket, hogy Szatmárra nem szállítanak", magyarázta.

Szatmár megyében mindössze egy olyan vágóhíd van - Vetésen -, amelynek engedélye van lovak levágására, ám ott soha nem végeztek ki egyetlen paripát sem.

Mint ismeretes, Európában február 7-én, Nagy-Britanniában robbant ki a botrány: kiderült, hogy egy svéd cég francia leányvállalata a kiadások csökkentése és a bevételek növelése miatt lóhúst kevert a marhahús közé. A francia vállalat előbb a romániai beszállítókat hibáztatta - utóbb azonban kiderült, jogtalanul. Közben a lóhús-botrány egész Európában elterjedt: Ausztriában, Liechtensteinben, Dániában, Finnországban, Belgiumban a Liedl, Németországban a Real, Svájcban a Coop, Norvégiában a NorgesGruppen, Olaszországban a Primia, Portugáliában pedig a Nestlé hústermékeit vonták vissza. Ám találtak illegális lóhúst Hollandiában, Luxemburgban, Spanyolországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Csehországban és Magyarországon is - mi több Hongkongban és Thaiföldön is!

Corneliu Ceica

Ezzel együtt Szatmár megye egy másik, lovakkal kapcsolatos botrányban érintett: amint azt a Szatmár.ro is megírta, február 13-án 68 lókoponyát találtak Túrterebestelep közelében. A sajtó kérdéseire válaszolva Eugeniu Avram prefektus és Constantin Talos, a Szatmár Megyei Rendőrség vezetője elmondták, a kivégzés módja arra utal, hogy egy Máramaros megyei vágóhídon múltak ki az állatok. „A nyomozás tovább tart. Noha tudjuk, hogy a koponyák Máramarosból származnak, ezt még nem tudjuk bizonyítani", mondta Talos.

Minden vágóhídnak szerződésben kell állnia egy olyan céggel, amely az előírásoknak megfelelő körülmények között képes elszállítani a különböző csontmaradványokat - így a koponyákat is. Ezek megsemmisítése több módon is lehetséges: elégethetik, ám akár csontlisztet is készíthetnek belőle, magyarázta a Szatmár.ro kérdésére válaszolva Ceica.

Egyértelmű, hogy a koponyákat Túrterebestelep határában szétszóró vágóhíd ezt a szállítási és megsemmisítési költséget szerette volna megspórolni. A prefektus szerint azonban az is elképzelhető, hogy a lovak illegális vágások áldozatai voltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: