2013-03-08 09:31:01• hírek • MTI

Lóhús után tejbotrány Romániában

Magyarországról származó aflatoxinos tejet vontak be a román hatóságok - jelentette be Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter csütörtökön. A magyar hatóságok hivatalos tájékoztatást kérnek a részletekről, eddig hivatalos értesítést nem kaptak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

A román mezőgazdasági miniszter azt közölte, hogy a rákkeltő aflatoxinnal szennyezett tejet egy romániai kereskedőnél találták, aki Magyarországról vásárolta a tejet, a második szennyezett adagra pedig egy román tejfeldolgozó cégnél bukkantak rá.

A miniszter elmondta, nincs ok a pánikra, hiszen a szennyezett tejet bevonták még mielőtt az üzletek polcaira került volna. A tárcavezető nem közölt részleteket arról, hogy mekkora mennyiségről van szó, illetve hogy az ország mely részén vonták be a tejet.

"Romániában is elkezdődtek a szigorúbb élelmiszerbiztonsági ellenőrzések, és ahogy haladunk, újabb és újabb dolgok derülnek ki" - mondta a miniszter, aki szerint a legújabb élelmiszerbiztonsági figyelmeztetést a tejpiacon kellett kiadni az aflatoxinnal szennyezett áru miatt.

Romániában ez az első eset, amiről a hatóságok bejelentést tesznek azt követően, hogy február közepén Szerbiában kirobbant az aflatoxinos tejbotrány.

Az aflatoxint például a takarmánykukoricán megtelepedett penész termeli, a gombaméreg a tejen keresztül választódik ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: