2011-10-14 19:49:41• hírek • Póti Orsolya

Liszt-hangverseny hegedűre és zongorára

A Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem két oktatója, Csendes László és Dolores Chelariu koncertjén vehettek részt az érdeklődők péntek este a "Dinu Lipatti" Filharmóniában. A két művész ezúttal a Szatmári Zenei Napok keretében mutatta be Liszt Ferenc négy legjellemzőbb tulajdonságát: az istenfélőt, a jótékonykodót, a virtuózt és a költőt.

Az előadóművészek elsőként Lisztre, a zeneköltőre emlékzetek négy darabbal: három elégiával és az Elfelejtett románc című művel. Az istenfélő zongoristára és zeneszerzőre a Koronázási mise Offertoriun és Benedictus tételével, valamint Reményi Ede Epithalam című darabjával gondoltak.

Köztudott, hogy Liszt Ferenc minden alkalmat megragadott a jótékonykodásra, ezért a szatmáriaknak is bemutatták a zongoristát, mint jótékonykodót Berlioz és Smetana egy-egy műve által. Végezetül egy Schubert-darab parafrázisa, valamint a Grand Duo concertant darabja felcsendültével "kelt életre" Liszt Ferenc, a virtuóz.

Az elóadóművészek - Csendes László (hegedű) és Dolores Chelariu (zongora) - közös játéka kiegyensúyozottságról, kidolgozottságról és tökéletes összhangról tanúskodik. Dr. Csendes 1998 óta az "Aperto" Kulturális Egyesület elnöke, 2000-tól pedig a Romániai Mozart Társaság tagja. Az Aperto keretében duót, triót és quartettet alapított. Jelenleg a bukaresti zeneegyetem zeneelméleti professzora. Felesége Dolores Chelariu a Duo Aperto, valamint a Trio Aperto zongoristája, billenytűse, valamint orgonistája, és szintén az egyetem tanára.

A duo fellépett már több alkalommal is hazánkban, de Rómában, Velencében, Frankfurtban és Budapesten is szép számú közönség előtt játszott a pár.

Dr. Csendes László október 15-én "Bartók égi világa" címmel tart előadást a Szatmárnémeti "Aurel Popp" Zene- és Képzőművészeti Líceum dísztermében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: