2011-11-18 12:33:00• hírek • Szatmár.ro

Liszt-ünnep Érdi Tamással a filharmóniában

A Prima Primissima-díjas Érdi Tamás zongoraművész Szatmárnémetibe is ellátogat.

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus egyik alapfeladatának tekinti a határainkon túli magyar kultúra ápolását, gondozását, a nemzeti kultúra megjelenítését a Kárpát-medence magyarlakta régióiban. Különösen nagy figyelmet szentelnek a nemzeti és kiemelt kulturális évfordulók méltó megünneplésének. Rendezvényeiken az elmúlt években is emlékezetessé tették a különböző kulturális évfordulókat Erdélytől a Vajdaságig, a Felvidéktől Beregszászig.

A közös ünnepet Liszt Ferenc évében sem gondolják másképp. Partnereinkkel egyeztetve választották Magyarország egyik legkiválóbb zongoristáját, Érdi Tamást e küldetésre, aki mind szakmai tudásával, mind pedig személyes tulajdonságaival is méltó közvetítője a kiváló komponista egyedülálló zsenialitásának, a magyar zene népszerűsítésének.

Érdi Tamás egy hibás inkubátor kezelés következtében elvesztette a látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanárai Becht Erika és Kollár Zsuzsa egy speciális módszerrel 'láthatóvá' teszik számára mindazt, ami a kottában található.

Tizenöt éves, amikor először sikert arat a Tavaszi Fesztiválon Vásáry Tamás vezényletével Mozart: A-dúr zongoraversenyével, 19 éves korára megjelenik két Mozart CD-je, ugyancsak a 'mester', Vásáry Tamás irányításával.Két évvel később Moszkvában első helyezést ér el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, majd felvételt nyer a Bécsi Zeneakadémiára, ahol Joó Imola tanítványa. A karrierje pedig megállíthatatlanul dübörög: rengeteg meghívásnak tesz eleget a világ minden pontján.

2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, ami Magyarországon az egyik legnagyobb elismerésnek számít. 2008 decemberében a New Yorki ENSZ Palotában ő ad koncertet a Fogyatékosok Nemzetközi Világnapján. Munkássága során számtalan jótékonysági koncertet adott fogyatékkal élő sorstársai megsegítésére, a határon túl működő kulturális intézmények javára. 2010-ben elnyeri a Prima Primissima-díjat. 2011. januárjában a kormány felkérésére ő ismerteti meg Európával a soros elnökség parlamenti ünnepségén Liszt Ferenc muzsikáját.

A zongoraművész november 23-án, 18.30 órai kezdettel fog Szatmárnémetiben fellépni a Filhatmómniában. Az estek programja a lehetetlenre vállalkozik. Felvillantani azt a virtuozitást, ami Liszt Ferenc zongoraművészi és zeneszerzői munkásságát jellemezte. Mindezt úgy, hogy Érdi Tamás személyes, művészi kötődése a romantika zsenijéhez is hangot kapjon, és a meghatározó mesterek,művészbarátok hatásával is megismerkedjen a hallgatóság.

Érdi Tamás Szatmárnémetiben fog fellépni

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: