2011-10-22 19:08:23• hírek • MTI

Liszt Ferencre emlékeznek Weimarban

Kiemelkedő művészként és nagy európaiként méltatta Liszt Ferencet Christian Wulff német államfő azon az emlékünnepségen, amelyet a világhírű zeneszerző és zongoraművész születésének 200. évfordulóján, szombaton rendeztek Weimarban.

A megemlékezés a csúcspontját jelentette azoknak a programoknak, amelyeket Türingia tartományban, illetve annak fővárosában, Weimarban az idei Liszt-év alkalmából rendeztek. Egyedül ebben a keleti tartományban február óta kereken 200 Liszt-emlékprogramot tartottak, és a különböző rendezvényeken részt vevő Liszt-rajongók száma elérte a 75 ezret.

A születésnap nem véletlenül európai esemény - mutatott rá a német államfő, utalva arra, hogy a Magyarország és Ausztria mellett Németország által is magáénak vallott, világhírű zeneszerző a német, az osztrák, a magyar, a francia, az olasz vagy épp az orosz koncerttermekben egyaránt fellépett. Jelentős mértékben neki köszönhető, hogy Weimar az európai és a német kultúra egyik fővárosává vált - jelentette ki Christian Wulff, utalva arra, hogy a Goethe-korszak után Liszt a várost újabb virágzáshoz segítette.

Hasonló szavakkal emlékezett meg Liszt Ferencről Christine Lieberknecht türingiai miniszterelnök, aki a tartományi programsorozatot nagy sikerként értékelte. A város tovább kívánja ápolni Liszt kulturális örökségét - hangsúlyozta a tartományi kormányfő, a Liszt által komponált zenét "a világirodalom hangoskönyvének" nevezve.

Az ünnepségen felszólalt Nike Wagner, a nagy német zeneszerző, Richard Wagner leszármazottja, egyben Liszt ükunokája, a weimari művészeti fesztivál igazgatója, aki Liszt Ferenc halhatatlan zenei örökségét és a világra való nyitottságát emelte ki.   

Késő délután a Budapesten megalakult Liszt-workshop és a weimari zeneakadémia tiszteletbeli elnöke, Detlef Altenburg zenetörténész professzor tartott előadást Liszt ma címmel. Egyben átadták a Liszt Emlékdíjat a neves német karmesternek, Kurt Masurnak.

Este a Weimarhalléban a Weimari Liszt Intézet rendez hangversenyt, amelyen a zeneakadémia professzorai és növendékei játszanak Christian Thielemann vezényletével. Liszt Ferenc 1848-tól 13 évig élt a kedvenc városának számító Weimarban és több mint 10 éven keresztül a helyi Staatskapelle vezető karnagya volt. Egykori nyári rezidenciája ma múzeumként működik, Weimar legfőbb büszkeségének számít, és valóssággal vonzza a látogatókat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: