2006-11-19 10:42:46• hírek • Szatmár.ro

Intenzív figyelem hosszú utakon is

 A BMW csoport mérnökei újabb biztonsági fejlesztéssel rukkoltak elő.

A biztonságos vezetés alapvető feltétele hosszú utakon is a mindenkori lehető legintenzívebb figyelem. A BMW Csoport mérnökei olyan segédrendszert fejlesztettek ki, amely a figyelmét egészen a határokig próbára tévő helyzetek elkerülésében segíti a vezetőt. A Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer (Lane Departure Warning) arról tájékoztatja, hogy járműve szándékai ellenére eltért a kívánt haladási iránytól. A vezető figyelmét egyértelmű jelzés hívja fel időben a szükséges ellenkormányzás végrehajtására. Ilyen módon hatékonyan elkerülhetők a közlekedésre fordított kellő figyelem hiányából származó vezetéstechnikai hibák.

A Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer (Lane Departure Warning) egy CMOS-technikával működő kamerából, az adatok kiértékelésére szolgáló szabályzóegységből, valamint egy jeladóból áll, amely szükség esetén rezgésbe hozza a kormánykereket. A jármű megjelenését nem zavaróan, az első szélvédő közepén, a belső tükör környezetében elhelyezett kamera 50 méteres távolságon felügyeli a jármű előtti területet, és magas felbontású képeket állít elő. Az igénybe vett forgalmi sáv mindkét oldalán felismeri az útburkolati jeleket, s az ideális útvonal kiszámításához szükséges adatokkal látja el a szabályzóegységet. A rendszer éjszaka is használható, a kamera ekkor a fényszórók kévéin belül tudja felismerni az útburkolati jeleket.Menet közben a kamera önműködően kalibrálódik. Az igénybe vett forgalmi sáv vonalvezetését egyenes szakaszokon és kanyarokban egyaránt figyelemmel kíséri. A rendszer bizonyos mértékig előre tekintve működik, és különbséget tud tenni a kamera által érzékelt irány és a jármű valóságos mozgása közötti jelentéktelen, illetve potenciális veszélyt hordozó eltérések között. A figyelmeztető jelzés kiadása szempontjából mindig az az időtartam a döntő, amely az adott irány mellett az útburkolati jelzés eléréséig még rendelkezésre áll.

A BMW Csoport által kifejlesztett Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer e megoldások segítségével már kellően korán figyelmezteti a vezetőt az irányeltérésre, így a szükséges kormányzási manőver még időben, problémamentesen végrehajtható. Ha a sofőr elvégezte a szükséges korrekciót vagy a jelzés elérte maximális időtartamát, a kormánykeréken jelentkező rezgés megszűnik. A BMW Csoport által kifejlesztett rendszer további különlegességét sebességfüggő működési módja jelenti, amelynek alapelve, hogy a gyorsabb haladás nagyobb pontosságot igényel. Alacsonyabb sebességeknél a figyelmeztető jelzés akkor jelenik meg, ha az útburkolati vonalhoz mért távolság már egy minimálisan meghatározott értékre csökken. Minél magasabb a tempó, ez a rendszer által meghatározott minimális távolság egyre nő, így még autópálya-sebességeknél is elegendő idő áll rendelkezésre az iránykorrekció elvégzésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: