2014-01-10 17:41:19• hírek • Kocsis Zoltán

RMDSZ-es Szatmár megye három legjobban működő önkormányzata

Pénteken hirdették ki a „Legtisztább és legjobban karbantartott község" elnevezésű verseny győzteseit: meglepetésre (?) három olyan község végzett az élen, ahol jelentős számú magyar és sváb lakosság él, az önkormányzatok élén pedig RMDSZ-es polgármester tevékenykedik. Az első helyen Mezőpetri, a másodikon Mezőfény, a harmadikon pedig Pusztadaróc végzett.

A versenyt egy korábbi hagyományt felébresztve hívta életre a megyei tanács. „Célunk, hogy serkentsük az önkormányzatokat és a lakosokat arra, hogy minél tisztább, rendezettebb környezetet alakítsanak ki. Fel szeretnénk számolni azt a megközelítési módot, hogy miként büntessek meg valakit, hisz akkor nem fog rám szavazni a következő választáson", mondta a díjátadáson Adrian Stef. A tanácselnök felhívta a figyelmet arra, hogy az elbírálás a lehető legkorrektebb volt, sokan tartottak ugyanis tőle, hogy pártvonalon dől majd el a díjazottak kiléte.

A versenyt, amelynek kritériumrendszere közel egy A4-es lapnyi tételt foglal magába, Mezőpetri nyerte. A fődíjat, egy Volkswagen Caddy típusú haszongépjárművet az éppen születésnapos Marchis Ottó polgármester vette át. Karádi Csaba alpolgármester megkeresésünkre elmondta, véleménye szerint megérdemelten nyerték meg a versenyt, az autónak pedig az épülő ipari park és a nemrégiben megvalósított szennyvíztisztító-telep karbantartási munkálataiban tudják majd remekül hasznát venni.

Fényi Lőrinc, Mezőfény polgármestere nem tudott ott lenni a díjátadón, megkeresésünkre viszont elmondta, a városi tanács dönt majd a 10.000 eurós nyeremény rendeltetéséről - ám biztosan lesz majd helye.

Szintén hiányzott a díjátadóról Gaman Mihály, a harmadik helyezett Pusztadaróc első embere, ugyanis épp Kolozsváron intézte a község ügyeit. Telefonon azonban el tudtuk érni. „Mindenképpen gratulálok az első két helyezettnek! Győzelmük teljesen megérdemelt, még ha kisebb önkormányzatokról is van szó. Nem véletlen, hogy két sváb település nyert, hisz arról a mentalitásról, amit ők képviselnek, mi csak álmodozhatunk", jelentette ki Gaman. „Nálunk nehéz a mentalitásváltás, főleg az idősebb generáció esetében", tette hozzá. A helyzet azonban nem reménytelen. Az idén leaszfaltozott utcán valaki elkezdett virágot ültetni, mire a szomszédok is követték példáját, „így ez lett a falu legszebb utcája", meséli a polgármester.

„Úgy gondolom, ez a díj az előző közel két évtized munkájának elismerése. Az érdem a lakosoké, kollégáimé, hisz ez egy csapatmunka, amelynek én is csak része van", véli Gaman, köszönetet mondva a szervezőknek a korrekt, objektív és szigorú bíráskodásért.

És hogy mire költi majd az önkormányzat a most megnyert ötezer eurót? „Valami olyan berendezést vásárolunk, ami hozzájárulhat a község összképének fenntartásához. Szóba került már egy árokásó szerkezet, generátor vagy kaszálógép megvásárlása - majd a tanács dönt a rendeltetéséről", fogalmazott Gaman Mihály.

Ezt megelőzően a megyei tanács, a prefektúra és a polgármesteri hivatal képviselői átadták a nyereményt szilveszteri tombola szerencséseinek. A fődíjat, egy Philips márkájú LCD-televíziót Barar Floare, a második díjat, egy laptopot Tunas Ileana, a harmadik díjat, egy iPad-et pedig Sirgher Valéria vihetett haza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: