2014-01-13 17:47:14• hírek • MTI

Az RMDSZ szerint kivitelezhetetlen az összevont választás

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kivitelezhetetlennek tartja és nem támogatja a Bukarestben kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) azon tervét, hogy a májusi európai parlamenti (EP-) választásokkal egy időben az alkotmány módosításáról is rendezzenek népszavazást Romániában. Üdvözli viszont azt szándékot, hogy a parlamenti voksolásnál Románia visszatérjen az arányos, pártlistás rendszerhez - közölte az MTI-vel hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A szövetség vezetője azokra a hétfőn bejelentett tervekre reagált, amelyektől meggyengült szövetségük megerősödését remélik a román koalíciós pártok.

Kelemen Hunor szerint az alkotmánymódosító népszavazás érvénytelen lesz, mert lehetetlen elérni ötven százalékosnál nagyobb részvételt, a tervezett kétnapos voksolást pedig nem lehet úgy rászervezni az EP-választásokra, hogy szombaton is legyen szavazás, mert az sértené a kampánycsendet.

Az RMDSZ politikailag sem tartja hasznosnak az árukapcsolást. A pártelnök szerint "illene" figyelembe venni azt az európai ajánlást, amely azt kérte a tagállamoktól: ne szervezzenek az EP-választásokkal egy időben más típusú szavazást, hogy az EU jövőjével kapcsolatos kampány-témák ne szoruljanak háttérbe. Az USL vezetői ugyanakkor azt is megígérték, hogy az alkotmánymódosításnál az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületének, a Velencei Bizottságnak a véleményét is figyelembe veszik, de még el sem küldték nekik a tervezetet - emlékeztetett Kelemen Hunor.

A pártlistás parlamenti választásokra való visszatérés szándékáról az RMDSZ elnöke azt mondta, helyes elképzelés, amely biztosítja az arányos parlamenti képviseletet és a szövetség mindig is ezt szorgalmazta.

"2007-2008-ban is azt mondtuk, nem az egyéni választókerületes rendszer fogja megreformálni a román politikai osztályt. Két választás után bebizonyosodott: nemhogy nem reformálta meg, hanem még inkább rontott a parlament minőségén" - kommentálta a 2008 óta bevezetett választási rendszert az RMDSZ elnöke. Hozzátette: a képviselőház létszámának háromszáz főre való korlátozásáról is "lehet beszélni", de ezen a létszámon felül a kisebbségi közösségek számára is fenn kell tartani azt lehetőséget, hogy egy-egy képviselőjük könnyített eljárással bekerüljön a román parlamentbe.

Arra a felvetésre, hogy a szociáldemokraták az USL szakadása esetén rászorultak volna a magyar szövetség szavazataira, a "békekötés" viszont eltávolítja ezt a perspektívát, Kelemen Hunor azt mondta: viccesnek tartja az RMDSZ kormányzati részvételével kapcsolatos spekulációkat. Az RMDSZ nem számol azzal, hogy az ellenzékisége a választások előtt véget érhetne - tette hozzá.

Rámutatott: nem hisz az USL szakadásában és egyetlen párt sem kérdezte meg az RMDSZ-t, mit csinálna egy ilyen helyzetben, nyilván azért, mert nem volt aktuális.

Az RMDSZ 2014-es célkitűzéseit firtató kérdésre a szövetség elnöke az EP-képviselet megőrzését nevezte meg prioritásként.

Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az RMDSZ megakadályozza a már megszerzett kisebbségi jogok visszavonását a választási év magyarellenes hangulatkeltései közepette.

"Itt van ez a magyarországi földvásárlási áltéma is: az egyik neves szenátor (Mircea Geoana - szerk. megj.), aki minden akart lenni életében, államelnöktől NATO-főtitkárig, most hirtelen a nemzetvédelmi tanácsot is sürgősen összehívatná, nehogy a magyar állam földet vásároljon Romániában. Valahogy fékeznünk kell az ilyen típusú magyarellenességet, mert az soha nem használ a közösségnek" - zárta az MTI-nek adott nyilatkozatát Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: