2009-05-05 13:15:22• hírek • Gozner Gertrud

Líceumok mérkőztek

Kedden és csütörtökön tartja a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Megyei Tanfelügyelőség az Életet a környezetnek, életet az embernek című közös környezetvédelmi vetélkedőjének megyei döntőjét, a Ioan Slavici Gimnázium dísztermében.

Kedd délben a líceumi osztályok környezetvédő csapatai mérkőztek meg egymással. A megmérettetésen összesen 14 középiskolai csapat vett részt, ugyanis az eredetileg beharangozott 17-ből, három líceum - két nagykárolyi, valamint a német tannyelvű középiskola - végül nem tudott eljönni a megyei döntőre.

Csapatonként négy személy képviselte az illető iskolát. Először a diákok elméleti tudását mérték fel egy ökológiai tesztlap segítségével. Majd mindegyik líceum egy hétperces vetített bemutatót tartott arról, hogy iskolájuk ebben a tanévben milyen környezetvédelmi tevékenységeket végzett.

A hagyományos szemétgyűjtés mellett voltak akik zöldövezetet alakítottak ki, öko-újságot szerkesztettek, égett étolajat gyűjtöttek a Környezetvédelmi Hatóság felvilágosító kampánya során, öko-divatbemutatót szerveztek újrahasznosított hulladék-anyagokból, valamint a hagyományos konyha mellett kampányoltak a gyorséttermekben kapható ételekkel szemben.

Az egyéni bemutatók után gyakorlati próba következett, amikoris a csapatok megmutathatták, hogy mennyire értenek a szelektív hulladékgyűjtéshez: szét kellett válogassanak egy zacskónyi újrahasznosítható szemetet, a megfelelő dobozba elhelyezve őket. Utolsó megmérettetésként egy kreativitási versenyre került sor, a diákoknak egy ökológia témájú reklámot kellett improvizálniuk előzetesen megadott szakkifejezések segítségével.

A tanulók teljesítményét Békéssy Erzsébet, a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője és Ötvös Ana, biológia tanfelügyelő által vezetett zsűri bírálta el.

A holnaputáni gimnáziumi szakasz végén hirdetik ki a két kategóriában a három győztes csapatot, akik ukrajnai és magyarországi társaikkal együtt vesznek részt a nemzetközi döntőn. Az Életet a környezetnek, életet az embernek című környezetvédelmi verseny fődíja egy nyári táborozás Szatmár megye védett területein.

Összesen 14 középiskolai csapat vett részt

Bemutatták mennyire értenek a szelektív hulladékgyűjtéshez

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: