2020-07-13 11:50:12• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Líceumi felvételi: Megkezdődtek a beiratkozások

illusztráció, forrás: freepik.com
illusztráció, forrás: freepik.com

Mától, azaz július 13-ától iratkozhatnak új iskoláikba azok a nyolcadik osztályt végzett tanulók, akiket számítógépes elosztással besoroltak valamely középiskolába.

Iratkozni egészen július 20-áig lehet. Július 22-e és 24-e között a megyei felvételi-bizottságoknak meg kell oldaniuk a számítógépes elosztást követően felmerült összes problémás helyzetet.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint a számítógépes elosztás pénteki, első szakaszában 113.480 nyolcadikot végzett diákot soroltak be valamely líceumi osztályba.

A tárca közleménye szerint 68.564 tanuló elméleti, 44.916 pedig technológiai profilú osztályban folytatja tanulmányait.

A számítógépes elosztást megelőzően 12.408 tanuló iratkozott be tehetséggondozó szakirányú (vokacionális) iskolákba, 25.257-en pedig szakiskolákba, illetve duális képzést nyújtó intézményekbe.

A jelentkezők közül 348 tanulónak volt 10-es átlaga.

Összesen 1.998.884 opciót jelöltek be, ez tanulónként átlagosan 16 opciót jelent.

A közlemény értelmében 8570 tanulót nem soroltak be egyetlen osztályba sem, mert nem jelöltek be elegendő opciót. Ők részt vehetnek a július 24-e és augusztus 3-a között zajló második elosztáson, azokkal együtt, akiket az első elosztáson besoroltak ugyan egy osztályba, de nem nyújtották be a szükséges dokumentációt az iskolához, továbbá akik nem vettek részt az első elosztáson, illetve akik nem képességvizsgáztak.

Az első elosztást követően több mint 37 ezer betöltetlen hely maradt a líceumokban és szakiskolákban.

Líceumi oktatás Szatmár megyében

Szatmár megyében 1429 nyolcadik osztályt végzett diák számára jelölték már ki leendő középiskoláját: 994-en elméleti, 435-en pedig technológiai profilú képzésben vehetnek majd részt.
240 diák a vokacionális szakirányt választotta, 15-en kifejezetten a romák számára fenntartott helyekre, 4-en pedig a speciális nevelési igényű gyerekek számárára fenntartott helyekre kerültek be.
232 nyolcadik osztályt végzett diákot azonban egyelőre nem tudtak sehova sem leosztani, a felvételi lapjukon ugyanis nem jelöltek be elegendő opciót ehhez. Ők a következő számítógépes leosztási turnusban juthatnak helyekhez azokkal egyetemben, akik az első körben nem foglalták el a számukra kijelölt helyet.
Megyénkben 41 betöltetlen hely maradt a technológiai profilú osztályokban, vokacionális szakirányon pedig 26 szabad helyre várnak még diákokat – tudtuk meg a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségtől.

Szakképzés és duális képzés

A számítógépes elosztás első körében 712 nyolcadik osztályt végzett diákot osztottak le Szatmár megye valamelyik szakiskolájába, közülük 119-et a duális képzésű osztályokba. További 26 diákot a kifejezetten a roma kisebbség számára fenntartott szakiskolai helyekre osztottak be, illetve sikerült helyet találni egy speciális nevelési igényű diáknak is. A megyében jelenleg 432 betöltetlen szakiskolai hely van, melyek közül 87 a duális képzéses rendszerben.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: