2011-04-06 09:57:54• hírek • MTI/AFP/Reuters

Líbia: fegyverletételt szeretne a rezsim

A líbiai vezetés hajlandó tárgyalni a felkelőkkel, ha leteszik a fegyvert - közölte kedd esti sajtóértekezletén Háled Káim külügyminiszter-helyettes. Bejelentette egyúttal, hogy a dezertált külügyminiszter, Musza Kusza helyére kinevezték a másik külügyminiszter-helyettest, Abdelati Obeidit.

"A felkelőknek le kell tenniük a fegyvert, utána részt vehetnek a politikai folyamatban" - mondta. Szerinte a felkelők által megalakított Átmeneti Nemzeti Tanács nem képviseli a líbiai népet. "Az Afrikai Unió (AU) megfigyelői révén volnának garanciái az egész politikai folyamatnak, az ENSZ pedig képes volna eloszlatni minden kételyt" - tette hozzá.

Musza Ibrahim kormányszóvivő hétfő este közölte: Líbia kész választásokat rendezni és megreformálni politikai rendszerét, új alkotmányt írni, de csak saját népe dönthet arról, hogy vezetője a hatalomban maradhat-e. Szavaiból kiderült, hogy Moammer Kadhafi lemondása nem várható.

Káim külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a válság megoldása érdekében a jövő héten várják Tripoliba az AU küldöttségét. Az új külügyminiszter, Abdelati Obeidi - akik 1982 és 84 között már betöltötte ezt a tisztséget - az elmúlt napokban járt Görögországban, Törökországban és Máltán, és közölte, hogy Tripoli szeretné a harcok befejezését.


Líbiai tüntetők: csak akkor tárgyal velük a rezsim, ha leteszik a fegyvert
Líbiai tüntetők: csak akkor tárgyal velük a rezsim, ha leteszik a fegyvert


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: