2011-03-23 09:11:53• hírek • MTI

Líbia: 108 légicsapást hajtottak végre

A nemzetközi koalíció vadászgépei 336 alkalommal emelkedtek levegőbe és 108 légicsapást hajtottak végre mindeddig a Líbia ellen szombaton megindított katonai művelet keretében - közölte az amerikai védelmi minisztérium kedden.

Az Egyesült Államok gépei hajtották végre a bevetések közel kétharmadát, közép-európai idő szerint kedd este 20 óráig összesen 212 alkalommal repültek be Líbia légterébe. Az amerikai légierő F-15 és F-16-os, valamint Harrier vadászbombázókkal mért csapásokat a líbiai légvédelmi rendszerre.

A több ország - Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Kanada, Spanyolország, Belgium és Dánia - repülői 124 alkalommal szálltak fel. Franciaország 62 bevetéssel az összes felszállás 18 százalékát tudhatja magáénak.
Három amerikai tengeralattjáróról és két rombolóról, valamint egy brit tengeralattjáróról kedd estig 162 Tomahawk manőverező robotrepülőgépet indítottak el, közülük 112-et még a csapásmérés első hullámában, szombaton. A manőverező robotrepülőgépek számának csökkenése azt jelzi, hogy a líbiai légvédelmi rendszer és a parancsnoki központok erősen megrongálódtak, az általuk képviselt veszély nagyon erősen csökkent.


F15-ös vadászgépeket is bevetettek
F15-ös vadászgépeket is bevetettek



A Stratégiai és Költségvetési Felmérés Központjának tanulmánya szerint a repüléstilalmi övezet hat hónapig tartó érvényesítése 1,18-3,4 milliárd dollárjába kerülhet az amerikai adófizetőknek. A nemzetbiztonsági stratégiára és az azzal kapcsolatos kiadások felbecsülésére szakosodott kutatóintézet adatai szerint egy Tomahawk 1,1 millió dollárba kerül. A hétfőn műszaki hiba miatt lezuhant F-15E Strike Eagle típusú vadász gép ára folyó áron 42,1 millió dollár.

A tanulmány szerzői, Todd Harrison és Zack Cooper becslése szerint az Észak-Líbiára korlátozódó repüléstilalmi zóna létrehozása - a maihoz hasonló formában - 400-800 millió dollárba kerül. A zár fenntartásának ára heti 30-100 millió dollár. Ez az összeg a teljes költséget jelenti, beleértve az üzemanyagot és a muníciót is.

A kérdés az, hogy a koalíció meddig fogja fenntartani a légzárat. Harris és Cooper számításaikat egy hathónapos periódusra vetítették ki, de hangsúlyozták: nem állítják, hogy a légtérzár annyi ideig is fog tartani. Kalkulációik középértéke szerint egy fél évig tartó repülési tilalom fenntartási költsége 2,2 milliárd dollár lehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: