2014-10-27 20:42:51• hírek • MTI

Liberalizálják a gáz árát az ipari fogyasztók számára

Az év végéig liberalizálják a hazai kitermelésű gáz árát az ipari fogyasztók számára - derült ki a román országos energiaár-szabályozó hatóság rendeletéből, amelyet hétfőn tettek közzé a román közlönyben.

A hatóság figyelmeztet minden fogyasztót, hogy az év végéig döntenie kell, melyik szolgáltatóval kíván szerződést kötni. A vállalatoknak a gázszolgáltatókkal kell megállapodniuk ezentúl a gáz áráról, azt államilag nem szabályoznak. A gázszolgáltatóknak kötelességük tájékoztatni ügyfeleiket a választás lehetőségéről.

A háztartási fogyasztók számára a kormány eredetileg 2018-ig vállalta a gáz árának liberalizálását, de szeptemberben kitolta két és fél évvel ezt a határidőt, 2021 július 1-éig.

Románia még 2012-ben állapodott meg nemzetközi hitelezőivel erről az ütemtervről, amelyet most ősszel felülvizsgáltak. A román energiaügyi minisztérium indoklása szerint a gázár-szabályozás feloldása azért nem indokolt a lakossági fogyasztók esetében, mert az elmúlt két évben a gáz fogyasztói ára 16 százalékkal emelkedett, ami nem arányos a lakosság jövedelmének növekedési ütemével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: