2010-11-01 15:12:24• hírek • Kocsiz Zoltán, MTI

Lezuhant egy vadászgép Kolozs megyében

Lezuhant egy katonai repülőgép, a balesetben két pilóta vesztette életét - jelentette be hétfőn a román védelmi minisztérium.

A baleset a Kolozs megyében lévő Aranyosgyéres mellett történt, ahol egy katonai bázis található. A két pilóta a MiG-21 Lancer típusú géppel időjárás-felderítő repülést végzett, amikor bekövetkezett a tragédia. A baleset pontos körülményei egyelőre ismeretlenek.

A román hadsereg jelenleg felújított MiG-21-eseket használ. Az elmúlt hónapokban felmerült a kiöregedett repülők lecserélése, és határozatot is hozott a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó román Legfelső Védelmi Tanács arról, hogy használt, de korszerűbb F-16-osokat vásárol Románia. A gazdasági válság miatt azonban elhalasztották a 24 repülő megvásárlására vonatkozó tranzakciót, amelynek értéke eléri az 1,3 milliárd eurót.

Az elmúlt tizenhét esztendőben ez már a sokadig olyan baleset, amelyben MIG-21 vadászgépek voltak a főszereplők: összesen 12 szerencsétlenségben több mint tízen vesztették életüket. Nem ez az első eset Kolozs megyében sem, hisz 1994-ben a Torda melletti Bogatpuszta határában, 2003-ban pedig Aranyosegerbegyen zuhant le egy vadászgép.

Az Aranyosgyéres mellett található 71-es Bázis az elmúlt hat évben további két balesetnek volt részese. Előbb 2004-ben két, az említett katonai bázisról felszálló gép ütközött egymással a levegőben. Az egyik repülőgép a Maros megyében található Maroskeresztúr falu határában zuhant le, a másik pedig a Kolozs megyei Melegföldvár egyik kertjében. Bár mindkét pilóta időben katapultált, a földön hárman is megsérültek.

Két évvel később, 2006 novemberében szintén egy, a 71-es Bázisról felszálló MIG-21-es az Arad megyei Bél település egyik faraktárának az udvarán ért földet, hat méteres krátert kialakítva. A pilóta szerette volna megakadályozni, hogy a faluba csapódjon a repülőgép, ezért már nem tudott időben katapultálni.

A román védelmi minisztérium a balesetek hatására még 2005-ban úgy döntött, hogy a MIG21-eseket kivonja forgalomból. A döntés 2013-ban léphet életbe.


Egy MIG 21-es zuhant le
Egy MIG 21-es zuhant le


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: