2013-03-07 21:46:44• hírek • MTI

Lezuhant egy katonai helikopter

Lezuhant és kiégett egy katonai helikopter csütörtök délután Romániában, a Bákó megyei Beresti-Bistrita község térségében. A balesetben ketten meghaltak, hárman megsérültek - közölték a hírtelevíziók.

A védelmi minisztérium közlése szerint egy Puma Socat típusú helikopterről van szó, amely egy másik helikopterrel együtt gyakorló repülést hajtott végre. A baleset nyílt, dombvidéki terep fölött, kielégítő látási viszonyok közepette történt: okainak vizsgálatára szakértői bizottság alakult.

A három sebesültet az alakzat másik járműve szállította a bákói megyei kórházba. A helyszínre igyekvő Mircea Dusa védelmi miniszter közölte, hogy sérüléseik súlyosságára való tekintettel a sebesülteket repülővel Bukarestbe szállítják. A rohammentő-szolgálat államtitkára szerint mindhárom sebesült eszméleténél van, közülük kettőt - akinek az állapota nem életveszélyes - az égési sérültek szakkórházába, a legsúlyosabb sérültet pedig a Floreasca sürgősségi kórházba szállítják.

A Puma helikoptereket (IAR-330) a Brassó megyei Vidombákon (Ghimbav) gyártották 1974-től kezdődően a francia Aérospatiale licence alapján. 1987-ig mintegy 700 darab készült belőlük, közülük 25-öt korszerűsítettek 2000 és 2005 között: a SOCAT program keretében a csapatszállító járműveket levegő-föld támadó fegyverzettel látták el. Azóta két Puma Socat helikoptert veszített a román légierő 2001-ben és 2007-ben: a két balesetben három katona meghalt és három megsebesült.

A csütörtöki balesetet követően a román légierő vezérkari főnöke repülési tilalmat rendelt el a Puma Socat helikopterek számára a baleset okainak kivizsgálásáig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: