2012-06-10 17:50:24• hírek • Szatmár.ro, MTI

Szatmár megyében jobb a részvétel, mint az országos átlag

Míg a délelőtti első adatok arról árulkodtak, hogy Szatmár megyében alaposan elmarad a választási kedv az országos átlagtól, délutánra ez már alaposan megváltozott. Szatmár megyében a szavazásra jogosultak 39,72%-a járult az urnákhoz 17.00 óráig. Megegyezik viszont az országos statisztikákkal, hogy a vidékiek itt is jóval aktívabbak voltak.

Az Központi Választási Iroda adatai szerint délután 17.00 óráig országos szinten 39,01% volt a választási részvétel, ami egy kicsivel ugyan, de elmarad a Szatmár megyei számoktól. Közös viszont az, hogy mind országos szinten, mind pedig Szatmár megyében jóval aktívabbak voltak a vidékiek.

Románia szerte a vidéki lakosság 46,47%-a járult az urnák elé 17.00 óráig, Szatmár megyében pedig 42,97% az arány. A városi lakosság viszont egyelőre jóval passzívabb: országosan 33,55%, Szatmár megyében pedig 36,5%.

Közülük Szatmárnémeti az aktívabbak közé tartoznak, mivel a megyeszékhelyen a lakosság 37,21%-a már kinyilvánította választási opcióit, míg Nagykárolyban 36% élt a szavazati jogával.

Négy órával az urnazárás előtt tehát a választók 39,01 százaléka adta le a szavazatát: ez csaknem öt százalékkal magasabb részvételt jelez, mint a 2008-as választáson. A délutáni összesítésben az erdélyi megyék közül Bihar, Szilágy és Maros megyében átlag fölötti, Fehér, Szatmár, Brassó megyében átlagos, Kolozs, Kovászna, Hargita, Arad, Máramaros és Temes megyében átlag alatti a részvétel.

Helyhatósági választások 2012

Korábbi választási hírek:

Súlyos választási szabálysértések Szatmáron
A választás első órái sem teltek incidensek nélkül
Ilyés: Egy korrekt adminisztrációért szavaztam
Felgyújtotta magát egy férfi egy szavazóházban
Hatalmas sor a szatmárhegyi szavazóház előtt
Újságírókat bántalmaztak egy szavazóház közelében

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: