2013-05-29 14:57:36• hírek • Szatmár.ro

Lezárult a környezetvédelmi projekt

A Bliss étteremben került sor a Tiszta Szamos címet viselő határon átívelő projekt zárókonferenciájára.

2013. március 01. és május 31. között lebonyolitásra került  a „Tiszta Szamos - Clear Szamos" című, HURO/1001/065/1.3.1 azonositó számu pályázat, a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 - 2013 keretében. A pályázatban, a Szatmárnémeti Mozgáskorlátozottak Egyesülete és a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület  voltak résztvevő partnerek.

A pályázat összköltsége 71.102,80 EUR.

A projekt célja tudatformáló akciók, felnőtt és diák programok segítségével megállítani a Szamos folyó természeti értékeinek további pusztulását. A pályázat felhívja a figyelmet a folyó által kínált lehetőségek fenntartható módon történő használatára, a környezeti állapot javítására, megtartására. A pályázati partnerek kihangsúlyozták hogy a Szamos folyó környékén élők jövőbeni megélhetésének biztosítása, egészségük megőrzése nagyban függ attól, hogy mennyire tudjuk megőrizni a Szamos folyó tisztaságát.

A páyázatban megrendezésre kerültek fiataloknak és gyerekeknek szóló tevékenységek:

- Az „Ember és a Természet" környezetvédelmi vetélkedő feladatai a következőek voltak: a folyó menti illegális hulladék lerakók feltérképezése, hulladékgyűjtő akciók megtartása és a Szamos környezetének tisztán tartása.

- Egy másik verseny, ezúttal képzőművészeti témakörben „Ne szennyezd a Szamost" címet kapta és a diákok alkotásaiból egy vándorkiállitás készült.

- „A folyó és az ember", szakmai tábor fiataloknak, 50 magyarországi és romániai fiatal részére, gyakorlati kornyezetvédelmi szakmai képzést nyújtot, 7 napos táborozás formájában. A táborban, a fiatalok lehetőséget kaptak arra hogy felismerjék a Szamos szépségét és megértsék a mindennapi fontosságát.

Lezárult a projekt

A felnőtt programok közul a Víz Világnapja 2013., szakmai konferencia lett megszervezve Szatmárnémetiben, amely felhívta a lakosok figyelmét a fólyók közelében megtalálható természeti értékekre, utalva a programon belül elvégzett szakmai tanulmányok eredményeire. A jelenlévők tudomást szereztek a pályázaton belül megrendezett tevékenységekről és megtekinthették a gyerekek és ifjúság műalkotásainak értékelését. A pályázat utolsó időszakában „Ne szennyezd a Szamost" című szakmai előadások voltak megtartva, három különböző helyszínen, a Szamos folyó illetve a természeti értékek veszélyeztetettségének bemutatása, lehetőségek és megoldások keresése tematikában.

A projekt tevékenységek befejezése arra késztet, hogy magabiztosan kijelentsük, hogy egy tisztább Szamos egy szebb és vonzóbb várost jelent a lakosoknak és látogatóinak, ezért megfelelően kell rá vigyázzunk és megtartsuk úgy, ahogyan a természettől kaptuk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: