2011-09-01 16:46:57• hírek • Kocsis Zoltán

Még várják a népszámlálóbiztosokat

Szatmárnémetiben eddig összesen tizenöt magyar nemzetiségű személy jelentkezett, aki számlálóbiztosként szeretne segédkezni az őszi népszámláláson. Legalábbis ami az RMDSZ szatmárnémeti központjába érkezett jelentkezők számát illeti, hiszen a polgármesteri hivatalban jelentkezők etnikai hovatartozását egyelőre lehetetlen megállapítani. A tizenöt azonban ijesztően alacsony szám, figyelembe véve, hogy a megyeszékhely polgármesteri hivatalához már négyszázan jelezték részvételi szándékukat. Pedig borzasztóan fontos lenne, hogy minél több magyar vegyen részt a folyamatban.

„Sajnos vannak esetek, amikor az illető nem meri vállalni etnikai hovatartozását, csak akkor, ha a kérdező szintén ahhoz az etnikumhoz tartozik - magyarázta Veres Norbert, a Szatmár megyei RMDSZ népszámlálási felelőse - Pedig nagyon fontos lenne, hogy minél többen vállalják magyarságukat, hisz ennek a népszámlálásnak nagyobb a tétje, mint talán bármely korábbinak. A magyarság arányszámától függhet sok település esetében, hogy kikerül-e magyarul a helység neve. Szintén az arányszámtól válik függővé, hogy a helyi iskolának lehet-e magyar igazgatója, aligazgatója", magyarázta a szakember.

A népszámlálásra október 20-30. között kerül sor, ezen tíz nap alatt a biztosok 500-600 lejt kereshetnek. Ennek első számú feltétele azonban, hogy az említett periódusban naponta reggel nyolc és este nyolc óra között folyamatosan végezni tudják munkájukat. A jelentkezőknek legalább közép fokú végzettséggel és büntetlen előélettel kell rendelkezniük, továbbá tudniuk kell románul írni, olvasni.

Jelentkezni valamennyi polgármesteri hivatalban illetve RMDSZ-székházban lehet, ehhez az érdeklődőknek ki kell tölteniük egy űrlapot és rendelkezniük kell személyigazolványuk és végzettségüket igazoló diplomájuk egy fénymásolatával.

Veres elmondta továbbá, hogy a kérdőívek igen bonyolultak, több, mint fél száz kérdést tesznek majd fel az embereknek. „Mindenki nagyon figyeljen oda, hisz nem mindegy, hogy milyen állampolgárnak és milyen nemzetiségűnek valljuk magunkat. Magyar nemzetiségű és román állampolgár - ez a helyes válasz mindazoknak, akik magyarnak vallják magukat", mondta, hozzátéve, hogy a székelyek és a csángók is vallják magukat magyarnak, hogy nem rontjuk a saját arányainkat.

Akik tehát számlálóbiztosokként részt szeretnének venni az október 20-30. között esedékes népszámláláson, azok a polgármesteri hivatalokban és az RMDSZ-székházban jelentkezhetnek szeptember 15.-ig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: