2020-01-14 12:25:07• hírek • Bede Emőke

Lezárult a Vöröskereszt migrációs politikával kapcsolatos projektje

Napjainkban, amikor egyre-másra érkeznek az európai kontinensre különféle célokkal a bevándorlók, és amikor egyre több országnak okoz gondot az ebből adódó helyzet azonnali megoldása, a Vöröskereszt nagyszabású programot indított.

A Help Again! névre keresztelt projekt célkitűzése, hogy a kormány által megalkotott migrációs közpolitika mellé egy emberségesebb alternatívát nyújtson, magyarán szólva kidolgozzon egy olyan „forgatókönyvet”, melyet alkalmazva megoldásokat lehet kínálni az európai országok számára komoly gondokat okozó bevándorló-kérdésre – derült ki a Vöröskereszt szatmári szervezete által összehívott sajtótájékoztatón. Egy uniós forrásokból támogatott országos programról van szó, a vezetői szerep pedig ez alkalommal nem Bukarest, hanem Szatmárnémeti kezében van. A 2020-ig futó projekt során a Vöröskereszt átfogó kutatást végzett annak érdekében, hogy kiderítsék, milyen hatással van a migráció az országra, a lakosságra, illetve azt, hogy az önkormányzatok mit tudnak kezdeni egy váratlanul kialakult helyzettel, és mindebbe a folyamatba miként lehet bekapcsolni a civilszervezeteket, egyesületeket is – ismertette a projekt részleteit Rodica Borlan, a szatmári szervezetének vezetője.
 

Az átfogó analízis után sor került a metodológia kidolgozására is, azaz felrajzolták azon követendő lépések sorát, amelyekkel a migrációs kérdéseket és a konkrét eseteket kezelni lehet. Ebben természetesen nem csak önmagukra hagyatkoztak, hanem az Európai Unió más tagállamaiban alkalmazott modelleket is megvizsgálták. Megnézték, egy olyan országban, melyet sokkal nagyobb mértékben érintett a migráció kérdése, miként oldották meg az olyan alapvető kérdéseket, mint az alapvető életfeltételek biztosítása és a társadalomba való integráció lehetőségének megadása. A látottakból pedig kiszűrték mindazt, amint Romániában helyi és országos szinten is implementálni lehet.
 

A projekt célcsoportjában a Bevándorlási Főfelügyelőség és a Román Határrendészet munkatársai mellett szerepeltek az önkormányzatok, a humanitárius területen munkálkodó civilszervezetek és természetesen a Vöröskereszt képviselői is. Noha első körben kb. 320 személyt szerettek volna megszólítani e kezdeményezés által, a témában rendezett szakmai találkozókon nem kevesebb mint 460 személy vett részt.



S hogy milyen eredménnyel zárult a projekt? Nos, az elmúlt hónapokban 8 szemináriumot, 8 regionális kerekasztal-beszélgetést szerveztek, több tucat személy nemzetközi humanitárius jogi képzésen vehetett részt, létrehoztak egy 20 fős facilitátori hálózatot, valamint tíz önkormányzattal (Érkávás, Aranyosmeggyes, Nagytarna, Krasznaterebes, Mikola, Nagysomkút, Felsőbánya, Vetés és Szamosborhíd) partnerségi kapcsolatot alakítottak ki a humanitárius politika népszerűsítése érdekében.


Magát a humanitárius segélynyújtási tevékenységet Dezső Júlia szociológus ismertette. Mint kiderült, e politika nem arra kíván választ adni, hogy kellenek-e nekünk a bevándorlók vagy sem, hanem azoknak kíván segítséget nyújtani, akik otthonuktól távol, kiszolgáltatott helyzetben próbálnak meg túlélni. Épp ezért a legelső feladat, melyet meg kell oldani, a migránsok alapvető szükségleteinek kielégítése, majd ezt követően jöhet a közösségi, illetve a személyre szabott segítségnyújtás is. Ehhez azonban szakemberekre és egy jól összeállított metodológiára van szükség, azaz éppen arra, melyet a Help Again! projekt révén valósítottak meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: