2011-11-17 14:31:45• hírek • Póti Orsolya

Lezárult a "Be Prepared" elnevezésű projekt

A Romániai Nemzetközi Vöröskereszt szatmárnémeti szervezete együttműködve a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fiókszervezetével ez év januárjában közös projektet indított „Be Prepared" címmel. A projektzáróra november 17-én, csütörtökön került sor Szatmárnémetiben.

A partnerszervezetek 2010. december elseje és  2011. október 30-a között valósították meg a projektet, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Román-Magyar Határon Átnyúló Együttműködési Program finanszírozásával.

A projektben partnerként részt vett a Szatmárnémeti „Szamos" Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége is. A projekt célja az volt, hogy növelje a reagálási kapacitását Szatmár, valamint Szabolcs-Szatmár -Bereg megye azon közösségeinek, ahol nagyobb a kockázata a katasztrófahelyzeteknek.  Szatmár megyében tizenöt település, azaz Királydaróc, Majtény, Kaplony, Börvely, Kálmánd, Csomaköz, Érendréd, Érkávás, Hadadnádasd, Bogdánd, Borválaszút, Felső-berekszó, Mikola, Avasújváros és Túrterebes volt érintett a projektben.

A „Be Prepared" keretében a célcsoport közösségekből felkészítették az önkénteseket arra, hogy megbirkózzanak a természeti katasztrófákkal. Az önkéntesek orvosi elsősegély tanfolyamon vettek részt, valamint megtanulták azt is, hogy, hogyan nyújtsanak pszichológiailag segítséget a vészhelyzetben.

A szolgáltatások során természetesen sikerült a határokon átnyúló intézmények közötti kapcsolatot is fejleszteni. Ezt főként Szarkáné Kövi Márta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vöröskereszt szervezetének igazgatója hangsúlyozta, aki elmondta: szeretné továbbra is fenntartani a kapcsolatot a szatmári szervezettel, hiszen a projekt során nagyon dinamikus és öntudatos csapatot ismerhetett meg. Szarkáné a projektzáró keretében röviden bemutatta a szomszéd megyei szervezetet, annak tevékenységeit és projektjeit.

Rodica Borlan projektmenedzser, a Romániai Vöröskereszt szatmárnémeti szervezetének elnöke a vendégek köszöntése után arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a projekten belül kidolgoztak egy tanulmányt is, amelynek előzményeként feltérképezték a veszélyforrásokat, illetve készenléti intézkedéseket és szimulációkat hajtottak végre. A projekt keretén belül képzési tevékenységeket is végeztek, illetve kampányt szerveztek a lakosság felkészítésére, melynek keretén belül mintegy 3.000 személyt tájékoztattak.

Borlan úgy véli, a projekt sikeresnek bizonyult, hiszen jelenleg más partnermegyék is készülnek e téren pályázni és sikerült egy olyan anyagot is létrehozni, amely azokat az általános szabályokat tartalmazza, amelyeket egy katasztrófa esetén be kell tartani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: