2010-12-14 17:34:57• hírek • Szatmar.ro

Lezárták a perselyeket

Véget ért az a gyűjtési akció, amelyet a Kiss Gedeon szobor elkészítési költségére kezdeményeztek.

Húsz perselyt helyezett el megyénk Környezetvédelmi Ügynöksége templomokban, illetve különböző kulturális pontokon, annak érdekében, hogy akárcsak a múlt század elején, napjainkban is közadakozásból állítsanak szobrot a város egyik legnagyobb alakjának, Kiss Gedeonnak.

Amint arról már írtunk, Kiss a XIX. században a város kapitánya volt. Ő álmodta meg a Kossuth-kertet, neki köszönhető rengeteg zöld övezet, amely a mai napig kellemes látványt nyújt a lakosságnak.

Az egykori mellszobrát az 1960-as években ismeretlen tettesek eltávolították eredeti helyéről.
A környezetvédők úgy érezték, nemzetiségtől függetlenül igen fontos, hogy e nagyszerű ember emlékét tovább ápoljuk, ezért döntöttek úgy, hogy visszaállítják az emlékművet.

A november 20-án megindult akció során összesen 7266 lej gyűlt össze, ennek legnagyobb részét a lakosság kisebb összegekben adományozta, azonban akadta nagyobb összeget adakozók is, így Boér Ádám 2000 lejjel, Illyés Gyula 50 euróval, Nagy Márk János, az Erdéyi Kárpát Egyesület szatmárnéméti szervezetének nevében 500 lejjel, Fazakas Lóránd pedig 300 lejjel járult hozzá a közügyhöz.

A mellszobor elkészítésének a költsége hozzávetőleg 1000 euróra rúg, a megmaradt összegből pedig különböző ajándékokkal lepik meg a rászoruló gyermekeket.

A szobor leleplezésére december. 20-án 14 óra 30 perckor kerül sor a Kossuth-kertben.

A környezetvédők az elkövetkezőkben szeretnének hagyományt teremteni az emlékmű megkoszorúzásából, amelyre a tervek szerint minden évben június 5-én, a Környezetvédelem világnapján kerülne sor.


Így nézett ki az eredeti szobor
Így nézett ki az eredeti szobor


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: