2015-12-03 15:26:58• hírek • Szatmár.ro

Lezárják a régi főtér körforgalmának felét - de nem úgy, ahogy eredetileg tervezték

Ülésezett csütörtökön a közlekedésbiztonsági bizottság és megváltoztatták a régi városközpont lezárásának a tervét. Az időszak maradt, december 5. és január 3. között lesz lezárva a körforgalom egy része, ám a frissebb verziónak köszönhetően kevesebb buszjárat és autós életét keseríti majd meg a polgármesteri hivatal által szervezett karácsonyi vásár.

Meglehetősen nagy felháborodást keltett a szatmáriak körében a bejelentés, miszerint a polgármesteri hivatal közel egy hónapon keresztül lezárja a régi városközpont körforgalmát. Az eredeti terv szerint december 5-től kezdődően gyakorlatilag a körforgalom fele lett volna lezárva egészen január 3-ig. A közúti forgalom elől elzárt rész a Villanyórától kezdődött volna és a Csizmadia színnél (az Unicarm boltnál) ért volna véget. Emellett nem lehetett volna közlekedni a Kazinczy (Stefan cel Mare) utca macskaköves részén sem.

A terv ellen sokan felháborodottan szólaltak fel, hiszen a lezárás a régi főtér autós forgalmát szűk kisutcákba terelte, több Transurban-busz útvonalát pedig jelentősen módosítani kellett volna.

A csütörtöki ülésen aztán újratárgyalták a lezárás részleteit, s mint Maskulik Csabától, a bizottság RMDSZ-es tagjától megtudtuk: most egy ésszerűbb verziót fogadtak el.

Ennek értelmében a körforgalom a Villanyóra és az Aurora hotel közötti szakaszon (a Korzón) lesz lezárva, illetve a Székesegyház és az Eötvös (Al. I. Cuza Voda) utca között. Ez azt jelenti, hogy a Református Gimnáziumnál található kereszteződésből tovább lehet majd hajtani a Kazinczy utcán a városközpont felé és szabad lesz az út az Unicarmig, onnan pedig a Mondiala készruhagyár és az Eötvös utca felé is lehet majd fordulni. A Sugárútról a Villanyórához érkezőknek is lehetőségük lesz az Széchenyi (1918 December 1) utca felé folytatniuk az útjukat.

"A polgármesteri hivatal most is úgy cselekedett, mint ahogy szokott. Átgondolatlan tervvel állt elő és kitartott mellette, csak az utolsó pillanatban változtatta meg a projektet egy értelmesebb verzióra" - magyarázza Maskulik Csaba. A városi tanácsos szerint ez az a verzió, amely a legkevésbé fogja megkeseríteni a szatmáriak életét a következő időszakban.

A lezárt részen kis faházakban kézművesek, helyi termelők kínálják majd portékájukat, de az eredeti tervekhez képest itt is lesz változás. A korcsolyapályát ugyanis nem a Pannónia szállóval szemben, hanem az új főtéren fogják felállítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: