2010-09-10 15:55:09• hírek • Szatmár.ro

Még tart a felújítás a Refi új épületében

Az épület több termében dolgoznak, de keddre minden kész lesz.

Friss festék illata lengi be a Kölcsey Ferenc főgimnázium eddigi, a Református Gimnázium új épületét. Mindenfelől kopácsolás, munka hangja hallatszik, pedig az elmúlt három hétben is elég nagy iramban újítottak, alakítottak és festettek. A hétfői, Láncos templombeli tanévnyitót követően kedden elkezdődik a tanítás, ezért sietni kell. A második emeleten újítják a folyosót, a földszinten pedig még mindig dolgoznak az egykori 0.5-ös és 0.6 os termek átalakításán. A gimnázium földszintjén ugyanis a két teremben az esperesi hivatal kap majd helyet.

Szilágyi Éva igazgatónő a Szatmár.ro-nak elmondta: az épület minden termét használni fogják. A felújítás egy ideig gördülékenyen ment, de aztán előre be nem számított események jöttek közbe. A tetőszerkezet a második emeleten két helyen is beszakadt, hol a beázás, hol pedig az épület padlásán található egykoron víztartalék tárolására szolgáló tartályok szivárogtak, elkorhasztva a gerendákat. Ez volt az, ami a leginkább hátráltatta a költözést és a felújítást, emiatt kell most hétvégén is dolgozni, hogy kedden rendezett körülmények között indulhasson a tanév.

Az iskolában a termek nagyrészét kifestették, új informatika, biológia szaktantermet alakítottak ki és felújították a fizika és kémia termeket is. Az iskola a Kölcseytől megkapta azokat a szemléltető eszközöket is, amelyek évtizedekkel ezelőtt a Református Gimnázium tulajdonában voltak, például kitömött állatokat vagy a fizika oktatásakor felhasznált szemléltető anyagokat.

Mint kiderült, a munka során mindenki dolgozott, aki csak tudott: tanárok, szülők és gyerekek segédkeztek a takarításban, a lelei és a bogdándi nőszövetség is besegített a takarításba, a Nagykárolyi Esperesség pedig az első emelet felújításában segédkezett.


A felújított bioológia szaktanterem
A felújított biológia szaktanterem


Szilágyi Éva továbbá elmondta: most dolgoznak a megkapott épületrész beriasztózásán is, és ennek az új Kölcsey-szárnytól való elválasztásán is - az új szárnyban ugyanis a Kölcsey Ferenc Főgimnázium működik majd tovább. Bár elválasztják a két épületrészt, az igazgatónő elmondása szerint mindkét oktatási intézmény arra törekszik, hogy harmonikus és békés legyen az ''együttélés''. Az udvart közösen használják majd, és lehetőség van az étkező közös használatára is. A Kölcsey Könyvtára marad eddigi helyén, hiszen a Vointa épületében nincs lehetőség a könyvek megfelelő tárlására.

Az igazgatónő a Szatmár.ro-nak elmondta: azzal, hogy új épületbe költözött a Református Gimnázium, az iskola munkájában, szellemiségében semmi sem változott: az elkövetkező években is a már megkezdett úton fognak haladni.


Az informatika-labor
Az informatika-labor


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: