2016-11-11 23:32:59• hírek • Kocsis Zoltán

Lewandowskit és Lengyelországot a román petárdák sem tudták megállítani

Nem kevés malíciával kijelenthető, Románia a péntek esti világbajnoki selejtezőn leginkább a petárdákkal veszélyeztette a lengyel labdarúgó válogatottat. Pontosabban játékosainak testi épségét! Christoph Daum csapata ugyanis újabb kilátástalan, minden taktikai elképzelést nélkülöző játékkal rukkolt elő, így teljesen megérdemelt 3-0 arányú vereséget szenvedett Lengyelország ellen. Vészesen távolodva ezzel a 2018-as oroszországi világbajnokságtól.

A szokásos tapogatózást és kezdeti erőfelmérést Kamil Grosicki gyorsan megunta, a francia Rennes középpályása a 11. percben megindult, a teljes román védelem díszkíséretében végigvitte a labdát a teljes román térfélen, majd megszerezte a vezetést.

Addig se nagyon lehetett látni, hogy Románia mit is szeretne játszani, a bekapott gól után pedig teljességgel felborult a taktikai rend. Elsősorban Grosicki és Piotr Zieliński szinte állandó veszélyt jelentett Ciprian Tatarusanu kapujára, akinek ráadásul még Jakub Błaszczykowski távoli lövéseivel is meg kellett birkóznia.

A másik oldalon? Niculae Stanciu szabdrúgását követően Vlad Chiriches csúsztatott veszélyesen, de Łukasz Fabiański hálója érintetlen maradt.

Románia a szünetben kettőt is cserélt, Adrian Popa és Ovidiu Hoban helyett Florin Andone és Andrei Prepelita állt be. A hazaiak bátrabban is kezdtek, percekig saját kapujuk elé szorították a lengyeleket - de igazán komoly ziccer nélkül. Egy román szöglet előtt azonban egy szurkolók által bedobott petárda alig egy méterre robbant fel Robert Lewandowski mellett. Percekig állt a játék, amíg a Bayern München sztárját ápolták - várhatóan a következő, Dánia elleni hazai meccsen szankciókra számíthat a szövetség. Zárt kapuk?

Romániának a 67. percig kellett várni az első komoly lövésig - Andone lapos alsó sarkos löketét Fabiański védte. A hajrában Zieliński remek kapáslövése jelezte, Lengyelország szeretné eldönteni a három pont kérdését. Mindezt aztán Lewandowski két góllal is nyomatékosította. Előbb a 82. percben rázta le magáról a román védelmet, majd a 90. percben Dragos Grigorével ütközött össze a tizenhatoson belül és magabiztosan értékesítette a jogos büntetőt.

A Montenegró elleni hazai és a Kazahsztán elleni idegenbeli döntetlen és pontvesztés után Románia elszenvedte első vereségét a selejtezősorozatban. Amelyben egyelőre csak Örményországot tudta legyőzni. Victor Piturcát és Anghel Iordanescut, az előző két szövetségi kapitányt gyakran érték - nem teljesen indokolatlanul - olyan vádak, hogy a csapat túlságosan védekező felállásban játszik. De azt általában jól, hatékonyan csinálták. Daum ezzel láthatóan megpróbál szakítani - ám a válogatott jelenleg sem támadásban, sem védekezésben nem jeleskedik.

Románia kedden Oroszországban játszik barátságos meccset, majd március 26-án Dániát fogadja.

Világbajnoki selejtező:
E csoport:

Románia - Lengyelország 0-3
gólok: Grosicki (11.), Lewandowski (82., 90. 11-es)

Dánia - Kazahsztán 4-1
gólok: Cornelius (15.), Eriksen (36., 11-es, 90.), Ankersen (78.) illetve Szujombajev (17.)

Örményország - Montenegró 3-2
gólok: Grigorjan (50.), Harojan (74.), Gazarjan (90.) illetve Kojasevic (36.), Jovetic (38.)

A csoport állása: 1. Lengyelország 10 pont, 2. Montenegró 7p., 3 Dánia 6p., 4. Románia 5p., 5. Örményország 3p., 6. Kazahsztán 2p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: