2018-06-19 04:52:16• hírek • MTI

Lewandowski, Mané, Falcao, Honda – bemutatkoznak az utolsó csapatok is

Kolumbia Japánnal, Lengyelország pedig Szenegállal csap össze kedden az oroszországi labdarúgó világbajnokságon, ezzel valamennyi csapat bemutatkozik a tornán. Oroszország és Egyiptom esti meccse pedig már a második csoportfordulót nyitja.

 

A kolumbiai válogatott magabiztosan várja a japánok elleni mérkőzését a H csoport és a keddi nap nyitányán. "Meghódítjuk Oroszországot" - jelentette ki Instagram oldalán Radamel Falcao, a világranglistán 16. dél-amerikai együttes csatára.
    

Kolumbia négy éve az egyik kellemes meglepetése volt a brazíliai vb-nek, elképesztően hatékony kontrajátékával egészen a negyeddöntőig menetelt, James Rodriguez pedig minden meccsen betalálva gólkirály lett. Azóta ha lehet, még erősebb és tapasztaltabb lett a nemzeti együttes, így ezúttal már korántsem lenne váratlan, ha megismételné 2014-es teljesítményét.
    

A kolumbiaiaknak az első találkozójukon minden esélyük megvan a jó rajtra, ugyanis ellenfelük a rangsorban csak 61. helyen található. Japán kerete bár rendkívül tapasztalt futballistákból áll - három játékosuk több mint 100-szoros, további négy pedig legalább 80-szoros válogatott -, de a papírforma szerint ez kevés lesz a csoportból való továbbjutáshoz.
    

Az esélyeket jól tükrözi az is, hogy Nisino Akira, a szigetországiak áprilisban kinevezett szövetségi kapitánya kisebb csodának tartaná, ha tanítványai legyőznék Kolumbiát a Szaranszkban kedden 14 órakor kezdődő találkozón.
    

A csoport másik, lengyel-szenegáli mérkőzését könnyen lehet, hogy Robert Lewandowskinak, a Bayern München sztárcsatárának és Kalidou Koulibalynak, a Napoli középhátvédjének a párharca dönti majd el. A lengyelek éke már évek óta az egyik legtermékenyebb befejező csatár, míg a szenegáli futballista az elmúlt idényekben az egyik legjobb védővé nőtte ki magát az olasz bajnokságban.
    

A 26 éves hátvéd négy esztendeje ismeretlenül igazolt Nápolyba, de elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Napoli ismét meghatározó szerepet tölt be az olasz bajnokságban. Koulibaly nemcsak fizikálisan veszi fel versenyt a támadókkal - 195 centis magassága és neve kezdőbetűi miatt a híres K2-es hegyről kapta becenevét -, hanem kivételes játékintelligenciája és pazar technikai tudása miatt is rendkívül megnehezíti a csatárok dolgát. Azonban Lewandowski megállítása a selejtezők alapján szinte lehetetlen feladatnak tűnik, ugyanis a Bayern München támadója tíz meccsen 16-szor talált az ellenfelek kapujába, 95 válogatottbeli meccsén pedig 55-ször.
    

"Ebben a szezonban kevesebb mérkőzést játszottam, így kevésbé vagyok fáradt. Remélem, ez a frissesség a pályán is megmutatkozik majd" - mondta Lewandowski, aki viszont nem kívánt olyan jóslásokba bocsátkozni, hogy hány gólt fog szerezni, mert mint megjegyezte, fogalma sincs, hány igazán jó lehetőség adódik majd előtte. Lewandowski hozzátette, ha kettős őrizetet kap, az pedig csapattársai számára nyithat szabad területet.
    

Lewandowski kiemelkedő képességű játékos, ám jó csatára a szenegáli együttesnek is van. Az afrikai együttes gólfelelőse Sadio Mané, a Liverpool játékosa, aki a legutóbbi szezonban Mohamed Szalah "árnyékában" az angol bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is 10-10 gólt szerzett, utóbbi sorozat fináléjában a Liverpool egyetlen találatát jegyezte.

Szövetségi kapitánya szerint jól felkészült az oroszországi világbajnokságra a lengyel labdarúgó-válogatott, és első mérkőzésén szeretné ezt bizonyítani azzal, hogy egy góllal többet szerez, mint a szenegáli csapat.

 

"Optimálisan használtuk ki a rendelkezésünkre álló időt, néhány játékos sokat fejlődött a közös felkészülés során" - mondta Adam Nawalka a keddi moszkvai találkozót megelőző hétfői sajtótájékoztatón.
    

A szakvezető ugyanakkor elismerte, hogy több futballistája kevesebbet játszott az idény során, mint ami ideális lett volna, de mint hangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy a csapat egységes legyen.
    

"Már közvetlenül a sorsolás után elkezdtük a felkészülést, az információk begyűjtését. Tisztában vagyunk azzal, hogy erős csapat a szenegáli, jó játékosokkal, akik neves európai együttesekben játszanak és nagyon gyorsan képesek támadást vezetni. Mi azonban bízunk magunkban és szervezettséggel igyekszünk feltartóztatni őket. Részleteket persze nem árulok el, majd holnap meglátjuk, mi valósul meg abból, amit elképzeltünk" - tette hozzá.
    

Korábban a szenegáliak sajtótájékoztatóján Aliou Cissé, az afrikai csapat szövetségi kapitánya kérdésre válaszolva támadóját, Sadio Manét a világ legjobbjai közé sorolta, ezúttal Nawalkát kérték, hogy Robert Lewandowskit helyezze el a nemzetközi futballban.
    

"Már többször beszéltem erről, de most is kész vagyok elismételni: nagyon fontos tagja a csapatunknak, ő a kapitány, egy sztárjátékos" - mondta, majd kiemelte még a hozzáállását, azt, hogy a csapatérdeket előrébb valónak tartja az egyéni sikernél. "Példakép lehet a fiatal labdarúgók számára a viselkedésével és azzal a sok munkával, amivel az eredményeit elérte" - folytatta.
    

Nawalka elárulta, véleményük szerint a H csoport nagyon kiegyenlített a képességek tekintetében - Japán és Kolumbia szerepel még itt -, ezért érdekes mérkőzésekre lehet számítani.
    

A sajtótájékoztatón jelen volt többek között Jakub Blaszczykowski is, aki ha pályára lép, századik alkalommal lesz lengyel válogatott. "Minden mérkőzés megtiszteltetés. A személyes eredményem, hogy eddig eljutottam, de fontosabb a csapat sikere. Mindent elkövetünk, hogy holnap nyerjünk, majd meglátjuk, mi fog történni."

 

Nem került rájuk plusz teher azzal, hogy az első négy afrikai bemutatkozó csapat - Egyiptom, Marokkó, Nigéria és Tunézia - vereséggel kezdte a labdarúgó-világbajnokságot - jelentette ki Aliou Cissé, a szenegáliak szövetségi kapitánya.

 

A mindössze 42 éves és ezzel a torna legfiatalabb szakvezetője a lengyelek elleni, keddi mérkőzés előtt arról beszélt hétfői sajtótájékoztatóján, hogy eleve nem éreznek magukon nyomást, mivel afrikai csapatként amúgy is nehéz továbbjutniuk, így ez nem is feltétlen elvárás.
    

"Ráadásul az első mérkőzés mindig könnyebb, mint a már meghatározó második vagy harmadik. Persze, jó győzelemmel kezdeni egy tornát" - vélekedett a tréner, aki Szenegál eddigi egyetlen vb-szereplése alkalmával, 2002-ben a negyeddöntőig jutó csapat kapitánya volt.
    

Arra a kérdésre, jelent-e neki valamit, hogy ő a világbajnokság egyetlen színes bőrű szövetségi kapitánya, úgy reagált, helyén való, hogy ezt felvetették, de "a labdarúgás egyetemes, nincs jelentősége a bőrszínnek". Hozzátette, hogy az az új generáció, amelynek ő is a tagja, igyekszik eredményes munkát végezni, így szerinte ők is ugyanúgy "nemzetközi edzővé" válhatnak, mint bárki más.
    

A rendkívül szimpatikusan és udvariasan, végig mosolyogva nyilatkozó Cissé a keddi mérkőzést illetően elmondta, szeretnének jó eredményt elérni a lengyel csapat ellen. Hangsúlyozta: "nagyon eltökéltek vagyunk", majd hozzátette, Robert Lewandowski megállítására nincsen külön tervük, csapatként szeretnének jó teljesítményt nyújtani. 
    

Beszélt Sadio Manéról, a Liverpool támadójáról is, akit a világ legjobbjai közé sorolt. "Kivételes játékos, emblematikus klubban játszik, ő az aki képes eldönteni egy mérkőzést egy váratlan húzással, egy jó csellel, egy ritmusváltással vagy egy lövéssel" - méltatta játékosát, ugyanakkor hozzátette, nem csak rá épül a csapat.


A lengyel-szenegáli összecsapást kedden 17 órakor a moszkvai Szpartak Stadionban rendezik.

 


A „második bálozók” nyitómeccsén a házigazda orosz labdarúgó-válogatott nagy lépést tehet a nyolcaddöntőt érő továbbjutás felé, ha keddi mérkőzésén legyőzi Egyiptomot, amire a statisztikai mutatók alapján jó esélye mutatkozik.

 

A Szovjetunió felbomlása után az orosz együttes három vb-n (1994, 2002, 2014) vehetett részt, de még egyszer sem sikerült továbbjutnia a csoportkörből.
    

A két együttes eddig öt alkalommal találkozott egymással - háromszor 1955 decemberében, majd kétszer 1988 februárjában -, és az egyiptomiak mindannyiszor vereséget szenvedtek az akkor még szovjet együttestől. Oroszországban egyik találkozót sem tekintik hivatalosnak.
    

A vb-k történetében az orosz csapat még veretlen afrikai ellenféllel szemben, az egyiptomi meg nyeretlen európai rivális ellen. Az oroszok mérlege három győzelem és egy döntetlen, míg az egyiptomiaké két döntetlen és két vereség.
    

Az észak-afrikai együttes sorozatban hét mérkőzés óta képtelen győzni - három döntetlen és négy vereség -, a vb-k történetében már öt találkozón nyeretlen - két döntetlen és három vereség -, amelynél rosszabb mutatóval csak Honduras (9), valamint Bolívia, Új-Zéland és El Salvador (6-6) rendelkezik.
    

Az első fordulóban az oroszok a torna nyitómérkőzésén könnyedén, 5-0-ra győzték le Szaúd-Arábiát, Egyiptom viszont kikapott Uruguaytól. Igaz, utóbbi találkozón csak a 89. percben született az egyetlen találat. Csercseszov sérülés miatt nem számíthat Alan Dzagojevre, akit az első mérkőzésen már a 24. percben le kellett cserélni, de olyan nagyon aggódnia sem kell az edzőnek, hiszen a helyére beállt Gyenyisz Cserisev kétszer is eredményes volt.
    

Az egyiptomiak legnagyobb sztárja, a májusi Bajnokok Ligája-döntőben vállsérülést szenvedett Mohamed Szalah csak a kispadon ült Uruguay ellen - és a kapitány ígérete ellenére mégsem került sor a játékára -, a továbbjutás szempontjából sokkal fontosabb, szentpétervári mérkőzésen azonban minden bizonnyal a kezdőben kap helyet, hiszen már pénteken is játékra alkalmas állapotban volt.
    

A orosz és az egyiptomi válogatott mérkőzése 20 órakor kezdődik, a játékvezető a paraguayi Enrique Cáceres lesz.


H csoport:
Kolumbia – Japán 15.00 m4, TVR1
Lengyelország – Szenegál 18.00 m4, TVR1


A csoport:
Oroszország – Egyiptom 21.00 m4, TVR1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: