2013-05-18 11:56:26• hírek • MTI

Levente Péter hetvenéves

Levente Péter Jászai Mari-díjas előadóművész, színész, rendező, tanár, a gyermekek kedvenc Móka Mikije május 20-án lesz hetvenéves. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

Levente Péter Nagyváradon született, majd Szekszárdon nevelkedett, itt is járt középiskolába. 1961-ben került az Állami Bábszínházhoz, az intézmény színészképző stúdiójában 1965-ben végzett. 1970-től az Operettszínház tagja, 1978-tól a Mikroszkóp Színpad gyermekrészlegének színész-rendezője, 1994-95-ben a Komédium Színház igazgató-főrendezője volt.

1965-től tizenöt éven át volt a Magyar Televízió rendkívül népszerű gyermekműsora, a Zsebtévé Móka Mikije, e szerepében ismerte és szerette meg a közönség. Későbbi társa, a magyar-rajz szakos tanár Döbrentey Ildikó azt gondolta, hogy ezt a tehetséget valami újfajta, a gyerekek számára értékes célra kellene fordítani. Megnyitották a csepeli gyermekszínházukat, ahol Ildikó költötte a mesét, Péter pedig eljátszotta. A hetvenes évek közepén találkoztak Gryllus Vilmossal, a Kaláka együttes muzsikusával, és első közös produkciójukat, a Mókalákát egy életre szóló közös munka követte.

Levente Péter 1979-ben a Magyar Rádióban indított gyermekműsor-sorozatot Ki kopog? címmel, a sorozatnak főszereplője és rendezője is volt, és azonos címmel jelent meg Döbrentey Ildikóval és Gryllus Vilmossal közös nagylemeze 1988-ban. 1991-től a Magyar Televízió Égbőlpottyant mesék című sorozatának főszereplő-rendezője is ő volt.



1987-2001 között a Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházak Szövetsége magyar központjának alelnöki tisztét látta el. 1986-tól tart művésztanárként szakmódszertani előadásokat Magatartáskultúra-egyéniség-személyiség címmel. 1998-tól az Evangélikus Hittudományi Egyetem Hittanárképző Tagozatának meghívott tanára a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, 2001-ben a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet magatartáskultúra meghívott tanára.

Levente Péter magatartáskultúra-kutatóként tanít óvodást, egyetemistát, érett felnőttségre törekvő embereket. A társas életre, a "társas játék" szabályaira próbál rávezetni: hogy lehet ezek közt eligazodni, ezeket a legjobban használni azért, hogy az életben a lehető legtöbb örömünk teljen. Ezt megfejteni, kitapasztalni, továbbadni, a magunk és mindannyiunk javára alkalmazni: ez lehet a lényege Levente Péter és Döbrentey Ildikó irodalmi, színházi, tanári, és az ettől elválaszthatatlan magánemberi megnyilvánulásának. Ezt a törekvést szolgálják a gyerekműsorok felszabadult játékai és feszült pillanatai is, a szerepjáték és a katarzis, a beszélgetések és baráti, szakmai együttlétek, a továbbképző előadások.



Döbrentey Ildikóval, aki alkotótársa is, 1968 óta házasok. A Gerecse-hegység közelében, Héreg faluban élnek, ott nevelték fel lányukat, és onnan járják az országot; mesélnek, játszanak muzsikálnak. A mese titkát Döberentey Ildikó osztja meg a gyerekekkel, a játékért Levente Péter felel, a muzsikát Gryllus Vilmos szolgáltatja. A művész 1984-ben Jászai Mari-díjat, 1987-ben Gyermekekért Díjat, kapott, 2002-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át, 2009-ben feleségével, Döbrentey Ildikóval közösen Magyar Örökség-díjban részesült.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: