2011-07-15 09:18:07• hírek • MTI/Krónika/Szabadság

Levéltári egyezmény

Román-magyar levéltári egyezményt írtak alá az erdélyi Gyulafehérváron.

Az egyezmény értelmében olyan iratanyagok leírását teszik közzé, amelyek eddig is szabadon hozzáférhetőek voltak ugyan, de az átláthatatlan struktúra miatt a legjobban képzett történészek sem tudták, hol lelhetők.

Az egyezmény szerint a Román Országos Levéltár vállalta, hogy elkészíti az Erdély 1918 előtti történetére vonatkozó, romániai levéltárakban megtalálható fondok (vegyes terjedelmű levéltári egység), állagok (nagyobb terjedelmű levéltári egység, a fond önálló része) és sorozatok leírását, amit magyar nyelvre is lefordít. A magyar fél pedig azt vállalta, hogy a Magyar Országos Levéltárban, a Hadtörténeti Levéltárban, a Magyar Tudományos Akadémia Levéltárában és az önkormányzati levéltárakban térképezi fel az erdélyi vonatkozású fondokat, állagokat és sorozatokat. Valamennyi leírásból kétnyelvű könyvek születnek.


Egyezményt írtak alá a levéltárak
Egyezményt írtak alá a levéltárak



Mikó Zsuzsanna, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója a megállapodás aláírása alkalmából a Krónikának elmondta: a tervezett könyvek kiadása elsősorban a kutatók számára fontos. Ők azonnal át fogják látni, hogy milyen anyagokat érdemes átnézniük, és milyen anyagokat biztosan nem érdemes, mert azokban nem fognak a kutatási területükre vonatkozó iratokat találni. A tájékozódást eddig az is nehezítette, hogy eltér a román és a magyar levéltári struktúra.

A Magyar Országos Levéltár már el is kezdte a most vállalt munkát. A Román Országos Levéltár 2012 januárjában lát neki. "2014-ig el kell készülniük a fölméréseknek, a fondleírásoknak és a fordításoknak, és ha az idő engedi, és megvan rá az anyagi fedezet, már bizonyos kötetek is megjelenhetnek" - részletezte a feladat lényegét Nagy Mihály, a Román Országos Levéltár igazgatóhelyettese.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: