2009-04-06 11:25:06• hírek • Parajdi Andrea

Leváltották az alprefektust

Tizenkét év után először fordul elő, hogy nincs magyar kormánybiztosi képviselet Szatmár megyében. A kormány döntése alapján Radu Bud prefektus után, Gáti István alprefektusnak is mennie kell.

Megjelent a hivatalos közlönyben az a kormányhatározat, amely Gáti István Szatmár megyei alprefektus leváltásáról rendelkezik. A kormány a PSD párt egyik tagját, Aurelia Fedorcat helyezi ki a posztra. Ez az intézkedés egy tizenkét éves folyamat végét jelzi, ugyanis 1997 óta most először fordul elő, hogy nem lesz a magyarságnak képviselete a Prefektúra Intézményében.

1997-ben Riedl Rudolf lett Szatmár megye első magyar alprefektusa. Az évek alatt bárhogyan is alakult a kormány, nem volt rá példa, hogy ne legyen magyar kormánybiztosi képviselet, s ez egyfajta biztonságot adott - mondja Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a rendkívüli helyzettel kapcsolatos véleményét.

Országos szinten 127 prefektus, és alprefektus tevékenykedik, az új kormány óta több mint százat leváltottak. Míg korábban három megyében (Beszterce-Naszód, Máramaros, Kovászna) magyar prefektus volt mára már egy sincs. Tizenegy megyében (Szatmár, Máramaros, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Hargita, Kovászna, Kolozs, Szilágy) összesen tizenhárom alprefektus tevénykedett immár csak egyetlen egy maradt, Kovászna megye egykori magyar prefektusa alprefektus lett.

Gáti a héten Bukarestbe utazik, ugyanis a kormányfőtitkárságon le kell adnia a személyes dokumentumait, önéletrajzzal ellátva. - A kormányfőtitkárságnál leszek munkaviszonyban, ugyanis a leváltásomat követően kormányzati felügyelőként tevékenykedek tovább. Azt még nem lehet tudni melyik megyében kapok majd állást - magyarázza Gáti.

A kormányzati felügyelőknek kinevezett egykori prefektusokat, és alprefektusokat önéletrajzuk alapján négy minisztériumnál helyezik el, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési, a Regionális Fejlesztési és Lakásügyi, a Szállításügyi, illetve a Környezetvédelmi Minisztériumoknál kaphatnak állást.

Gáti a Szatmár.ro-nak elmondta csak reménykedni tud abban, hogy a kormány Szatmár megyébe helyezi ki őt, ugyanis ha valamelyik távoli megyében kap munkát kénytelen lesz elköltözni, hiszen jelen pillanatban nem sok választása van. Gáti István 2008. szeptember elsején lett alprefektus, azt megelőzően a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési Igazgatóság aligazgatójaként tevékenykedett. A gond az, hogy a kormány a Vidékfejlesztési Igazgatóságnál is leváltásokat kezdeményez.

Kormánydöntés alapján Gáti István sem maradhat a Prefektúra Intézményében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: