2017-06-21 19:59:51• hírek • MTI

Leváltották a kormányfőt, a szociálliberális koalíció folytatná a kormányzást - ÖSSZEFOGLALÓ

Megszavazta a bukaresti parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát szerdán, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és Romániában új kormány alakul. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE továbbra is közösen akar kormányozni.

A kabinet leváltásához 233 szavazatra volt szükség. A bizalmatlansági indítványt 241 törvényhozó támogatta. Tíz honatya ellene szavazott. A PSD és az ALDE törvényhozói azt a kormányt váltották le, amelyet idén januárban maguk választottak meg. A koalíció a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva a múlt héten megvonta a bizalmat Grindeanutól, ő azonban pártérdekekre hivatkozva nem volt hajlandó önként lemondani.

A szerdai, elvileg titkos szavazáson a szociálliberális koalíció kormánybuktatást támogató tagjai voksukat nyilvánosan felmutatták, rajtuk kívül a 17 tagú, nem magyar kisebbségi frakció tagjai szavaztak titkosan, anélkül, hogy egymással egyeztetett, közös álláspontra helyezkedtek volna. A jobbközép ellenzéki pártok részt vettek a vitán, de nem szavaztak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója el sem foglalta helyét az ülésteremben, Cseke Attila szenátusi frakcióvezető bejelentette, hogy nem vesznek részt az indítvány vitáján és szavazásán.

Grindeanut közvetlenül az ülés előtt is lemondásra szólították fel a koalíciós pártok vezetői - Liviu Dragnea, a PSD és Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke. Grindeanu ezúttal sem tett eleget a felszólításnak. A kormányfő arra figyelmeztette a PSD-t, hogy megbuktatása nyomán pártja elveszítheti a kormányzást, mivel politikai ellenfelét, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt hozza helyzetbe, akit nem kötelez az alkotmány arra, hogy ismét egy szociáldemokrata politikusnak adjon kormányalakítási megbízást.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a parlament szószékén arról beszélt, a kabinet átalakítását, a miniszterelnök cseréjét azért tartották szükségesnek, hogy maradéktalanul teljesíthessék, amit a választóknak ígértek. Mint mondta, eltitkolhatták volna a bajokat, de inkább vállalták az őszinteség kockázatát, hogy behozhassák a lemaradást, csak arra nem számítottak, hogy Grindeanu ilyen "felelőtlenül" kapaszkodni próbál egy olyan tisztségbe, amelyet nem otthonról hozott, hanem amelybe pártja juttatta.

Az ülésen az ellenzék "szégyen" feliratú táblákkal tiltakozott az ellen, hogy a PSD a parlamentbe hozta belviszályát. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője, Raluca Turcan kifejezte reményét, hogy a "korrupt, a választókat megtévesztő, kormányzásra alkalmatlan" PSD-nek hamarosan előrehozott választásokon kell majd szembenéznie "megtévesztett választóival", akiknek a bizalmával szerinte visszaélt.

A kormányfő leváltása után a jobboldali Klaus Iohannis államfőnek - a parlamenti pártokkal való konzultációt követően - kell újabb miniszterelnök-jelöltnek kormányalakítási megbízást adnia. Az új kormány parlamenti beiktatásáig a Grindeanu-kabinet ügyvivőként, korlátozott hatáskörrel folytatja tevékenységét. Nem sokkal a Grindeanu-kabinet megbuktatása után a - parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező - PSD elnöke megerősítette: a szociálliberális koalíció folytatni akarja a kormányzást, ennek érdekében hétfőn a koalíciós pártok egy közös miniszterelnök-jelöltet javasolnak Klaus Iohannis államfőnek.

Dragnea bocsánatot kért a választóktól azért a hibáért, amelyet annak idején Grindeanu miniszterelnöki tisztségre javasolásával követett el. Azt ígérte: ezúttal négy javaslatot is előterjeszt a hétvégén a pártvezetésnek, majd vasárnap szavaznak arról, kit javasolnak miniszterelnöknek. Szerinte még nem döntöttek arról, hogy más politikai alakulatokat is megpróbálnak-e bevonni a kormányzásba. Megerősítette: érvényesnek tekinti az RMDSZ-szel fél éve kötött parlamenti együttműködési megállapodást. Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy ő vagy koalíciós partnere - Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke - törvénytervezetekkel folytatott volna cserekereskedelmet az RMDSZ-szel annak érdekében, hogy a magyar törvényhozók szavazataikkal segítsék a kormány megbuktatását.

Dragnea újságírói felvetésre reagálva azt is elutasította, hogy a Grindeanut támogatók lemorzsolódása miatt meggyengült volna a koalíció és így kérdésessé válhat egy következő PSD-ALDE kormány parlamenti támogatottsága. Szerinte egy új kormány beiktatásánál "nem lesz gond a többség biztosításával". A pártelnök egyik bizalmasa, Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter korábban azt bizonygatta a sajtónak, hogy a nem magyar kisebbségi frakciótól kapott támogatás nélkül is a PSD-ALDE a szükséges 233-nál eggyel több törvényhozót tudott mozgósítani Grindeanu leváltására. Ezzel azonban elismerte, hogy a kormánykoalíció korábbi 14 fős többsége egyetlen képviselőre apadt, és a bizalmatlansági indítvány csak azért kapott 241 szavazatot, mert hét kisebbségi honatya is támogatta.

Az elnöki hivatal szóvivője szerdán közölte: az államfő a hét második felében a brüsszeli uniós csúcson vesz részt, és hétfőn kezdi meg a konzultációkat a parlamenti pártokkal egy új kormány kialakításáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: