2009-08-05 11:27:45• hírek • MTI

Leváltották Victor Zotát

Leváltotta a román egészségügyi minisztérium az országos szervátültetési hatóság vezetőjét, aki ellen az ügyészség is vizsgálatot folytat az illegális petesejt-kereskedelmet folytató bukaresti kórház ügyében.

A szaktárca illetékesei szerint Victor Zotát azért menesztették, mert az izraeli tulajdonban lévő bukaresti Sabyc klinika a minisztérium jóváhagyása nélkül kapott engedélyt a szervátültetési hatóságtól.

Codrut Olaru, a szervezett bűnözés ügyeiben illetékes ügyészség vezető ügyésze szintén kedden közölte, hogy az általa vezetett intézmény megvizsgálja, milyen körülmények között adta ki a szervátültetési hatóság volt vezetősége az engedélyt.  
A klinika tevékenysége július második felében került a román hatóságok figyelmének homlokterébe. Akkor a rendőrség összesen 29 személyt vett őrizetbe. Közülük csak három személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, többek között a kórház igazgatóját és annak fiát.

Később a román ügyészek két izraeli orvos letartóztatását is kérték. Az ügyészek szerint az orvosok el akarták hagyni Romániát, és megkísérelték befolyásolni a vizsgálatot. A bíróság első fokon elutasította az ügyészek kérését, így továbbra is csak három személy van őrizetben a bukaresti "gyerekgyár" ügyében.

A három személyt illegális petesejt-kereskedelemmel gyanúsítják. Az ügyészek szerint kiskorú lányoktól, nagy szegénységben élő - zömében roma nemzetiségű - nőktől vásároltak petesejtet. A petesejt-beültetésben főleg izraeli és német női páciensek részesültek, akik állítólag fejenként 10-15 ezer eurót fizettek a mesterséges megtermékenyítésért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: