2011-11-08 12:59:10• hírek • MTI

A PSD távolíttatná el tisztségéből Mircea Geoanát

Leváltaná saját házelnökét a szenátus éléről az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), miután megvonta politikai támogatását Mircea Geoanától, aki azonban nem hajlandó lemondani a posztról - írta kedden a bukaresti román sajtó.

A PSD közvetlenül a 2008-as parlamenti választások után kapta meg a román parlament felsőházának elnöki funkcióját, amelyet az akkor még pártelnöknek számító Mircea Geoana kapott meg. A PSD akkor mintegy kilenc hónapig nagykoalíciót alkotott a Traian Basescu román államfőt támogató, és jelenleg a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párttal (PD-L). Ennek a frigynek azonban hamar vége lett, hiszen 2009 szeptemberében, közvetlenül az államelnök-választás előtt a PSD kilépett a kormányból. Ellenzékbe vonult, de a szenátus elnöki tisztségét megtarthatta.

Geoana számára is gyökeresen megváltozott azóta a helyzet, hiszen a két évvel ezelőtt, Basescuval szemben az államelnök-választáson alig 70 ezer szavazattal alulmaradt politikus azóta elvesztette a PSD pártelnökségi posztját, s attól fogva folyamatosan konfliktus lappangott közte és Victor Ponta jelenlegi szociáldemokrata pártelnök között. Ezek a nézeteltérések annyira kiéleződtek, hogy a PSD vezető testülete most megszavazta Geoana leváltását a szenátus éléről.
Azzal vádolják őt párttársai, hogy magas rangú politikai tisztségét egyéni politikai célokra próbálta felhasználni, és figyelmen kívül hagyta pártja érdekeit. Romániában a szenátus elnöke a második közjogi méltóságnak számít az államfő után.

A szociáldemokraták mostani döntése nem teljesen kockázatmentes számukra, hiszen ők megnevezték ugyan új jelöltjüket, Titus Corlateant, a szenátus külügyi bizottságának elnökét, akinek Geoanát kellene lecserélnie a felsőház éléről, de egyelőre nem biztos, hogy ez sikerülni is fog. Problémát okoz ugyanis, hogy Geoana nem hajlandó lemondani posztjáról. De ha ezt el is érik, a szociáldemokraták még akkor sem lehetnek teljes mértékben biztosak, hogy a szenátus ismét a szociáldemokrata jelöltet választja meg.

A posztra a fő kormányzó erő, a PD-L is feni a fogát, hiszen a kormánykoalíció jelenleg a parlament felsőházában pusztán egy fős törvényhozói többséggel rendelkezik. Emiatt ritkán érvényesült az utóbbi időben a kormányzó pártok akarata a szenátusi törvényalkotási folyamatban. Így a kormány most előnyösebb pozícióba kerülhet, ha saját emberét sikerül megválasztatni a szenátusi tevékenység lebonyolításában kulcsszereppel rendelkező házelnöki posztba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: