2011-11-23 19:36:23• hírek • MTI, Szatmár.ro

Leváltották Geoanát, a szenátus elnökét

A parlament felsőháza szerdán leváltotta a szociáldemokrata Mircea Geoana házelnököt, akit pártja egy nappal korábban kizárt soraiból - közölték román hírügynökségek.

A kizárásról szóló előző napi döntést követően az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) Geoanának a házelnöki posztról való visszahívását kérte. Kisebb vita után a szenátus meg is szavazta Geoana leváltását, a volt házelnök pedig bejelentette: megtámadja az alkotmánybíróságon a szenátus határozatát. A parlament felső házának elnöki posztját ideiglenesen Petru Filip, a kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) szenátora tölti be.

Az új házelnök megválasztására várhatóan jövő héten kerül sor. A PSD mellett a kormánykoalíció is állít majd jelöltet. A szociáldemokraták emberét várhatóan a szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) is támogatni fogja.

A kormánykoalícióban azonban még nincs egyezség a közös jelöltről, hiszen a PD-L mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a kormányt a parlamentben támogató, független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) is igényt tart a posztra. A román sajtó információi szerint azonban a PD-L hallani sem akar arról, hogy a második legfontosabb közjogi méltósági tisztségnek számító szenátusi elnöki posztba magyar kerüljön.

Geoana 2005 és 2010 között volt a PSD elnöke. Tavaly főként azért maradt alul Victor Ponta jelenlegi pártelnökkel szemben a PSD tisztújító kongresszusán, mert 2009-ben elvesztette Traian Basescu államfővel szemben az államelnök-választást, miután a második forduló előtt még Geoana tűnt a nagy esélyesnek. Őt volt pártja azzal vádolta meg, hogy egyéni politikai ambícióira használta fel a szenátusi elnöki tisztséget, és ezért a lemondását kérték a szenátus éléről. Geoana nem volt hajlandó eleget tenni a felkérésnek, ezért döntött egykori pártja a kizárásáról.

Günthner TiborA szatmár.ro hírportál a szerdai szenátusi események kapcsán megkérdezte Günthner Tibort, Szatmár megye RMDSZ-es szenátorát, aki elmondta: a koalíciós pártok számára kifejezetten kellemetlen volt, hogy a szenátus munkáját a PSD-n belüli leszámolás akadályozta. "A szenátus mindig is az elit kamarája volt a parlamentnek, ahol civilizált hangnemben folytak a viták. A képviselőházban szoktak lenni bekiabálások, ott kicsit más a hangulat. Szerintem a legnagyobb baj ezzel a leszámolással az, hogy a programban szereplő 64 törvénytervezet megvitatása helyett a házelnök eltávolítása volt a téma. A tervezetek így szenátusi vita nélkül kerülnek a képviselők elé. Ugyan a szavazás az elnök eltávolításáról két percig tartott, az ezt megelőző vita és kutakodás jóval hosszabb volt. Kutakodni kellett ugyanis a törvények között, ugyanis senki nem ismerte az elnök eltávolításának pontos procedúráját, hiszen a múltban leginkább olyan törvények születtek, amik az elnök elmozdítását tették szinte lehetetlenné" - tudtuk meg a szenátortól.

Günthner Tibor szerint a hétfői nap dönthet a házelnök kilétéről, de az is lehet, hogy csak a januári szabadság után kerül sor az új házelnök kinevezésére - aki nagy valószínűséggel a kormánykoalíció embere lesz. "Ponta számára annyira fontos volt az elnök leváltása, hogy még azt is megkockáztatta, hogy a PSD elveszti az elnöki széket. Ez szinte már biztos, ugyanis a kormánykoalíció tagjai vannak többségben a szenátusban, így gyakorlatilag az lesz az új elnök, akit a koalíció támogat" - foglalta össze Günthner.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: