2012-05-22 12:09:26• hírek • MTI

Bajban van a köztévé: a TVR adóssága több mint 300 millió lej

A TVR központi székháza
A TVR központi székháza

A román adóhatóság zárolta a bukaresti közszolgálati televízió (TVR) számláit, mert a közintézmény 308 millió lej nagyságú adósságot halmozott fel.

A köztelevíziónak az állami költségvetésbe kellett volna kifizetnie ezt az összeget az évek folyamán. A TVR bizonyos javait is lefoglalták, hogy behajtsák az adósságot. A román televízió a tavalyi évet 160,8 millió lejes veszteséggel zárta, ami csak 0,71 százalékkal volt kisebb a 2010-es 161,9 millió lejes veszteséghez viszonyítva.

A televízió jelenlegi vezetősége - amely 2010 nyarán vette át az irányítást - azt állítja, hogy az adósság egy részét örökölte az előző vezetéstől, amely a korábban megkötött előnytelen szerződések miatt tovább nőtt. Alexandru Lazescu elnök-vezérigazgató szerint a román köztelevízió 2005 óta folyamatosan veszteséggel működik.

A TVR vezetősége szerint ez az intézkedés drasztikusan korlátozza az intézmény lehetőségeit, hogy eleget tegyen közfeladatainak, és lefedje a már javában tartó helyhatósági választási kampányt. Figyelmeztetnek, hogy emiatt súlyosan sérülhet a demokratikus folyamat.

Romániában június 10-én tartják az önkormányzati választásokat. A számlák zárolása azt követően történt, hogy május elején Romániában kormányváltás történt, és az addigi jobboldali kabinet helyét a baloldali Szociálliberális Szövetség vette át. Az új kormányt alkotó politikai erők az elmúlt években többször részrehajlással vádolták meg a köztelevíziót, amely szerintük adásaiban az akkori jobboldali hatalom iránt volt elfogult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: